Сергей Лавров: Венецуелската опозиция подканва директно САЩ да се намесят

Сергей Лавров: Венецуелската опозиция подканва директно САЩ да се намесят

Опозицията във Венецуела подканва директно САЩ да се намесят във вътрешните работи на страната. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на пресконференция в Москва, предават TACC и Агенция "Фокус". 

„Обезпокоени сме от случващото се във Венецуела. Заплахи (за намеса) се чуват от САЩ и се покдрепят активно, насърчвани са от венецуелската опозиция, която, по всичко изглежда, подканва директно намесата отвън. Това е нарушение на Устава на ООН и пряка намеса във вътрешните работи на независима страна“, констатира Лавров. 

Съгласно думите му, ситуацията във Венецуела може да бъде овладяна само чрез диалог. 

„Да се постигне победа в политическата борба чрез провокиране на инвазия, пряко или под прикритието на хуманитарна операция, вероятно няма да доведе до резултат, на който той (лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо) разчита. Резултатът може да бъде постигнат единствено чрез приобщаващ политически диалог, чрез компромиси, чрез споразумения, едва тогава той ще бъде устойчив. Всяка силова акция само ще доведе до задълбочаване на проблема“, увери първият дипломат на Москва.

Оставете коментар