Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
Путин: Русия трябва да изгради собствен интернет, за да е независима, ако Западът ни отреже

Путин: Русия трябва да изгради собствен интернет, за да е независима, ако Западът ни отреже

Русия трябва да се подготви за възможен опит на Запада да й откаже достъп до глобалния интернет, като създаде собствени, независими "сегменти" от мрежата, заяви вчера президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и БТА. 

"Мисля, че те (чуждите страни) ще помислят внимателно, преди да го направят, но има теоретична възможност (да бъде отрязан достъпът на Русия до интернет), и затова ние трябва да изградим сегменти, които не зависят от никого", каза Путин на среща с представители на руски информационни агенции и печатни издания. 

Руският президент направи този коментар ден след като депутатите подкрепиха въвеждането на по-строг контрол в интернет за защита от чужда намеса. Критици твърдят, че законопроектът може да разруши интернета в Русия и да бъде използван за задушаване на инакомислието, отбелязва Ройтерс. 

Разглежданият в парламента законопроект цели руският интернет трафик и данни да минават през точки, контролирани от държавни органи, и предлага да се създаде национална система за имена на домейни, за да може интернет да продължи да функционира дори ако Русия изгуби достъп до чуждестранна онлайн инфраструктура. 

Руската концепция за използване на ядрено оръжие не предполага превантивен удар, заяви на същата среща Путин, цитиран от ТАСС. 

Руският президент определи ракетния комплекс "Авангард" като адекватен и асиметричен отговор на системата за противоракетна отбрана на САЩ. 

Путин каза също, че разчита съществуващото взаимодействие между руските и американските военни да бъде използвано, за да не се създават в света нови кризи като Карибската.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар