Четвъртък, 19 Септември 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019
Мозговой: Азовско море се ползва със специален статус чужди съдове не могат да попаднат там

Мозговой: Азовско море се ползва със специален статус чужди съдове не могат да попаднат там

Вчера постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хатчисън разказа какви стъпки ще предприеме алиансът в рамките на „пакет от мерки“ против Русия в Черно море

Анонсираният от постоянния представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън проект за "защита" на украинските кораби в Керченския пролив няма военна перспектива. Това смята специалистът по военноморско дело и главен редактор на сп. "Национална отбрана" Александър Мозговой, цитиран от руските медии.

"Азовско море се ползва със специален статус, то е вътрешен водоем за Русия и Украйна и без разрешение на двете държави чужди съдове - а още повече бойни кораби - не могат да попаднат там. Украйна, естествено, ще даде разрешение, но Русия очевидно - не", разказва Мозговой.

Вчера постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хатчисън разказа какви стъпки ще предприеме алиансът в рамките на „пакет от мерки“ против Русия в Черно море.

По нейните думи планира се "да се укрепи разузнаването, включително въздушното разузнаване", както и да се изпратят повече кораби на НАТО в Черно море, за да "се гарантира безопасно преминаване на украинските съдове през Керченския пролив в Азовско море".

Според Александър Мозговой НАТО може да окаже помощ на Украйна за укрепване на военноморския ѝ флот. САЩ вече активно работят в това направление - те на практика подариха на Киев скоростни катери, въоръжени с 25-милиметрови автоматични оръдия. И даже одобриха за транспортирането им до Черно море 10 милиона долара. В момента катерите се ремонтират в САЩ.

Киев също така обяви за намерението си да закупи от Дания свалени от въоръжение миночистачи. Особеносттите на тези кораби са в модулната им конструкция - днес те са миночистачи, а утре на тях могат да бъдат монтирани противокорабни ракети Harpoon.

"Но дори и в този случай Черноморският флот на РФ лесно ще се справи с украинските кораби в бой. Но прехващането им и изтласкването им, без да се пролее кръв, ще бъде по-трудно", подчертава военният експерт Александър Мозговой.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар