Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
Русия модернизира силите си в Черно море в отговор на НАТО

Русия модернизира силите си в Черно море в отговор на НАТО

Русия осъществява модернизация на силите си в Черно море, отчитайки приближаването на инфраструктурата на НАТО към нейните брегове и съразмерно на реалните потребности по укрепването на сигурността, каза в интервю за ТАСС руският заместник-външен министър Александър Грушко.

Той добави, че Русия внимателно следи инфраструктурните проекти на алианса, които се осъществяват в Румъния и България, а също и опитите на страните от НАТО да създадат там опорни пунктове и да разположат допълнителни сили. "На всичко това ние ще реагираме според нашите представи за това какво е нужно да се направи, за да гарантираме надеждно интересите на нашата отбрана и сигурност, - подчерта руският дипломат. - Не трябва да има никакви съмнения, че това ще бъде направено."

Той посочи също, че НАТО се опитва да демонизира руската военна активност в Черно море. "Ако отчетем цялата картина, там нищо не се е изменило, - каза Грушко. - Черноморският флот си е там от 200 години, включително и в периода, когато Крим беше украински. . . В качествено отношение нашето военно присъствие в Черно море никак не се е променило."

Руският заместник-външен министър изрази очакване, че НАТО ще се въздържи от участие в провокационните действия на украинските власти спрямо Русия. "Мисля, че се правят много политизирани изявления (за съпровождане от НАТО на украински съдове в Керченския проток). Вярвам, че в НАТО има хора, които са способни реалистично да оценят ситуацията и да се въздържат от съучастие в провокации, които могат да бъдат извършени от властите в Киев", подчерта Грушко.

Той засегна тази тема във връзка с изявлението на секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов, че Киев преговаря с НАТО да се организира съпровождане на украински кораби при преминаването им през Керченския проток.

За това, че НАТО планира мерки по гарантиране на безопасното преминаване на украински кораби през Керченския проток, както и да разшири мащабите на въздушното си разузнаване в района на Черно море, говори и постоянната представителка на САЩ в алианса Кей Бейли Хътчисън, посочва ТАСС.

Свързани статии (по етикет)

 • Косово иска от НАТО допълнително обучение на силите за сигурност

  Допълнително професионално обучение за косовските сили за сигурност поиска премиера на Косово Рамуш Харадинай. 

 • Три реактора на руска АЕЦ спряха заради късо съединение

  Руска АЕЦ изключи автоматично три от четирите си реактора заради късо съединение в един трансформатор, радиационното равнище остава нормално, съобщи Росенергоатом.

 • Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили"

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“

Оставете коментар