Русия отхвърли като безпочвено очерняне твърдението на САЩ, че Москва може да провежда опити с ядрени оръжия

Русия отхвърли като безпочвено очерняне твърдението на САЩ, че Москва може да провежда опити с ядрени оръжия

"Такива обвинения са абсолютно безпочвени и имат за цел да се опитат отново да очернят страната ни", се подчертава в изявление на руското външно ведомство

Русия отхвърли като безпочвено очерняне твърдението на САЩ, че Москва може да провежда опити с ядрени оръжия с малка мощност в нарушение на забраната за такива опити, съобщава "Ройтерс".

Руското външно министерство настоя, че Москва била в пълно съответствие с Договора за пълна забрана на ядрените опити, който Русия ратифицира през 2000 г.

От ведомството призоваха самите САЩ да ратифицират договора.

Ръководителят на Агенцията за военно разузнаване на САЩ обяви вчера, че Русия вероятно не се придържа към собствения си мораториум за ядрени опити в съответствие с ограничението за "нулева мощност", поставено от Договора за пълна забрана на ядрените опити.

"Такива обвинения са абсолютно безпочвени и имат за цел да се опитат отново да очернят страната ни", се подчертава в изявление на руското външно ведомство.

Договорен през 1990-те години, Договорът за пълна забрана на ядрените опити се радва на масова подкрепа по света, но трябва да бъде ратифициран от още осем държави, разполагащи с ядрени технологии, сред които Израел, Иран, Египет и САЩ, за да влезе в сила.

"Ние отново призоваваме САЩ да покажат отговорен подход и да ратифицират Договора за пълна забрана на ядрените опити, без което влизането му в сила не е възможно", се казва в изявлението на външното министерство на Русия.

Оставете коментар