Сряда, 20 Ноември 2019
Сряда, 20 Ноември 2019
Владимир Путин: Русия не иска да възвърне статута си на свръхсила от съветско време

Владимир Путин: Русия не иска да възвърне статута си на свръхсила от съветско време

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му не иска да си връща статута на свръхсила от съветско време, предаде Асошиейтед прес.

На журналистически въпрос дали Русия си е върнала статута на свръхсила, който имаше Съветският съюз, Путин отвърна, че това не е необходимо.
 
„Не искаме да сме като Съветския съюз, който налагаше начина си на живот и политическата си система на съседите си, включително на страни от Източна Европа“, заяви руският президент в разговор с журналисти след края на годишната си пряка телевизионна линия за отговори на въпроси на обикновени граждани.
 
Путин каза, че съветската политика е била „контрапродуктивна, твърде скъпоструваща и лишена от историческа перспектива“.
 
„Невъзможно е да принудиш други хора да живеят по правилата ти“, отбеляза той.
 
Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)
 
Путин заяви, че САЩ не са си взели поука от грешките на Съветския съюз. По думите му те „продължават да повтарят едни и същи грешки с воденето на политика от имперски тип“.
 
Руският президент посочи, че в Сирия действат руски частни контрагенти, като уточни, че те не представляват руската държава.
 
На въпрос защо правителството не дава на частните контрагенти, които са воювали в Сирия, държавни помощи като на ветераните, Путин заяви, че тези хора са били в Сирия в лично качество и са се занимавали с проучване на петролни находища. "Това няма нищо общо с руската държава или руската армия и следователно не коментираме този въпрос", каза той.
 
Това е първото официално признание на Путин, че в Сирия са действали руски частни военни контрагенти, отбелязва АП.
 
Руски медии писаха, че компанията "Вагнер" е изпратила в Сирия хиляди наемници, които са подсилили руските военни части.
 
Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар