Сряда, 20 Ноември 2019
Сряда, 20 Ноември 2019
След размириците в Грузия, Путин забрани на руснаците да летят до кавказката държава

След размириците в Грузия, Путин забрани на руснаците да летят до кавказката държава

Най-малко 240 души бяха ранени, полицията задържа над 300 протестиращи

Президентът Владимир Путин подписа указ, забраняващ на авиокомпаниите от 8 юли да транспортират руснаци до Грузия и препоръча на туристическите компании да не продават пакети за екскурзии до кавказката държава. Държавният глава също така нареди на правителството да осигури връщането на руснаците, временно пребиваващи на територията на Грузия.

Причината са избухналите бунтове в Грузия, след като председателят на Междупарламентарната асамблея на православието и депутат от руския парламент Сергей Гаврилов седна на мястото на председателя на парламента на Грузия. Цитиран от РИА Новости, руският политик заяви, че грузинската страна го е поставила на това място "според протокола при подобни събития".

Инцидентът предизвика недоволство от страна на опозиционните депутати от Обединеното национално движение и „Европейска Грузия”, които напуснаха срещата.

След това радикалите нахлуха в грузинския парламент и поискаха руската делегация да напусне страната. Участниците в протеста поискаха оставката на председателя Ираклий Кобахидзе и на вътрешния министър Георги Гахария.

По време на митинга най-малко 240 души бяха ранени. Полицията задържа над 300 протестиращи. Стигна се до използването на сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия.

Властта обвини опозицията за ескалацията на напрежение. Председателят на парламента подаде оставка, а Русия определи случващото се в Грузия като "русофобска провокация".

Руското влияние в Грузия е особено чувствителна тема.Тбилиси и Москва нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар