Отравя ли Кремъл неудобните на Путин?

Отравя ли Кремъл неудобните на Путин?

Пореден случай на руски опозиционер със съмнение за отравяне. Критикът на Путин, Алексей Навални, излежава 30-дневна присъда лишаване от свобода заради провеждането на масов протест, след като властите блокираха изтъкнати опозиционни кандидати да участват в изборите в Москва, предава БГНЕС

Пореден случай на руски опозиционер със съмнение за отравяне. Критикът на Путин, Алексей Навални, излежава 30-дневна присъда лишаване от свобода заради провеждането на масов протест, след като властите блокираха изтъкнати опозиционни кандидати да участват в изборите в Москва, предава БГНЕС.

Неговата говорителка Кира Ярмиш в неделя заяви, че той е на лечение след “тежка алергична реакция”.

Личният му лекар Анастасия Василиева, след посещението си в болница при Навални, по-късно сподели във Фейсбук, че той страда от подути клепачи и многобройни абсцеси по врата, гърба, торса и лактите.

Адвокатът му обаче заяви, че има съмнения сред опозиционните среди, че Навални може да е бил .

“Не можем да изключим, че кожата му е била изложена на токсин и е била повредена чрез неизвестно химично вещество от трети човек”, каза тя, добавяйки, че Навални никога не е имал алергии.

Лекарите от руско държавно заведение заявиха, че не са открили следи от отрова у затворения опозиционен лидер Алексей Навални, който беше хоспитализиран през уикенда със съмнителни симптоми.

Личният лекар на Навални каза в понеделник, че състоянието му предполага “отравяне от някакво неизвестно химическо вещество”, след като бе откаран в болница от затвора, където е държан заради нерегламентиран протест.

Въпреки това Алексей Токарев, ръководител на Държавния институт за спешна помощ „Склифосовски“, разполагащ с лаборатория по токсикология, заяви, че лабораторията е взела проби от Навални и “отравящи вещества не са открити”, според руските информационни агенции.

Навални беше изпратен обратно в затвора в понеделник, въпреки протестите на лекаря си, който заяви, че може да има риск отново да влезе в контакт с отрова.

Задържаният политик – един от най-явните критици на Владимир Путин – заяви, че в официалното обяснение на симптомите му като „алергия“ няма смисъл, тъй като никога не е страдал от някаква алергия.

Навални се надяваше да се изправи срещу президента Владимир Путин на изборите миналата година, но бе възпрепятстван заради обвинение в измама, което той и политиците твърдят, че е политически мотивирано.

43-годишният мъж е изтърпял няколко кратки затворнически присъди за протестната си дейност.

Преди две години Навални трябваше да пътува до Испания за операция, след като при едно улично нападение бе почти ослепен.

Хоспитализирането на Навални се случва само ден, след като почти 1400 души бяха арестувани по време на демонстрацията, която опозиционният лидер бе организирал.

Лица от руската опозиция изразиха загриженост, че това може да е бил опит за посегателство върху живота на Навални, последният подобен случай на опозиционна фигура, която се разболява от необясними симптоми. Сред тях е и Пьотър Верзилов, активист от руската протестна пънк група „Пуси Райът“, който през 2018 г. преживя внезапна загуба на зрение и дезориентация и се възстанови в Германия.

“Когато бях в безсъзнание и умирах, лекарите от института „Склифосовски“ също не откриха нищо. Но два дни по-късно германските лекари заключиха, че съм отровен”, написа той в Туитър днес.

Лекарите в берлинската болница “Чарити” заявиха, че е “много вероятно” Верзилов да е бил отровен.

Друг оцелял от отравяне е и опозиционният активист Владимир Кара-Мурза, който изпадна в кома през 2015 г. и замина в чужбина за лечение.

Оставете коментар