Русия фиксира увеличаване на военния контингент на САЩ в Сирия

Русия фиксира увеличаване на военния контингент на САЩ в Сирия

Срещата на върха на страните - гаранти на процеса в Астана за Сирия (Русия, Иран и Турция) е насрочена за средата на септември и ще се проведе в Анкара, заяви Лаврентиев

Москва забелязва засилване на американския военен контингент на територията на Сирия. Това заяви специалният представител на руския президент за разрешаване на сирийския конфликт Александър Лаврентиев на брифинг в петък, предават ТАСС и Агенция "Фокус".

„Независимо от заявлението на господин (Доналд) Тръмп, че американският контингент ще бъде изтеглен (от Сирия), в момента ние фиксираме, напротив, увеличаване на този контингент. Включително и за сметка на присъствието на частни охранителни предприятия на територията, контролирана от Сирийските демократични сили“, заяви Лавреентиев.

Той отбеляза, че прекратяването на огъня в Идлиб ще зависи от позицията на умерените опоненти на Дамаск.

„Оставаме ангажирани със договорките от сочинския меморандум от 17 октомври 2018 година. Но смятаме, че борбата с радикалните терористични групировки трябва да бъде продължена. Приветстваме заявлението на сирийското правителство от вчера за примирие в Идлиб“, отбеляза дипломатът. Той също така посочи, че Москва го разглежда като жест на добра воля от страна на Дамаск и проява на готовност за установяване на стабилност в този регион.

„Сега, разбира се, всичко ще зависи от опозицията, от възможността за обезпечаване на създаването на демилитаризирана зона и отвеждане от нея на всички радикални групировки, както и на тежкото въоръжение. Ще се надяваме, че здравият разум ще възтържествува и умерената опозиция ще успее да поеме контрола над тази територия, за да прекрати провокационните набези на територията, контролирана от сирийското правителство“, уточни Лаврентиев.

По-рано сирийската телевизия обяви съгласието на правителството за прекратяване на огъня в Идлиб, ако споразуменията от Сочи бъдат изпълнени - бойците да се отдалечат на 20 км от демилитаризираната зона и оттам да бъде изтеглена тежката артилерия.

Следваща среща на върха

Срещата на върха на страните - гаранти на процеса в Астана за Сирия (Русия, Иран и Турция) е насрочена за средата на септември и ще се проведе в Анкара, заяви Лаврентиев.

„Следващата среща на високо равнище в астанския формат е насрочена за октомври. Преди това възнамеряваме да проведем тристранна среща на върха на страните-гаранти в Анкара приблизително в средата на септември", заяви дипломатът.

Оставете коментар