Петък, 06 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 06 Декември 2019
Руски блогър получи пет години затвор заради коментар срещу деца

Руски блогър получи пет години затвор заради коментар срещу деца

Руски съд осъди блогър на 5 години затвор заради текст в Туитър, в който той призова да бъдат взети на прицел деца на извършили насилие полицаи, след жестоката разправа с протестите в Москва, предаде Франс прес, като се позова на местни информационни агенции.

"Съдът призна Владислав Синица за виновен и го осъди на пет години затвор", обяви съдията по делото. Той посочи, че Синица е осъден за "подбуждане на омраза" към полицията съобразно закон за борба с "екстремизма".

Според разследващите, цитирани от руската агенция "Интерфакс", блогърът постнал на 31 юли туит под псевдоним Макс Стеклов, в който призовал "голям брой хора към незаконни действия с насилствен характер срещу децата на служители на реда". На 5 август Синица е бил задържан.

Въпросният туит, според опозиционния телевизионен канал "Дожд", е призовал за "изучаване на геолокацията на снимки на семейства на полицаи в интернет".

"След това, един ден детето на доблестен служител на реда не се връща от училище. Вместо това по пощата се получава компактдиск с видео и снъф филм (филм, в който се извършва убийство, бел. прев.), записан върху него".

Блогърът определи призивите си като "насилствени и неетични", но отрече да е апелирал към реални действия. Той каза, че ще обжалва присъдата.

Постът в Туитър е бил в реакция на полицейските репресии срещу демонстрациите, които от средата на юли се провеждат почти всеки уикенд в Москва. Протестите са срещу недопускането на опозиционни кандидати на местните избори в руската столица, насрочени за 8 септември.

Това протестно движение, най-значимото от връщането на Владимир Путин в Кремъл през 2012 г.,доведе до близо 2700 ареста и няколко съдебни дела за "масови безредици" и "насилие срещу органите на реда".

Около 60 000 души участваха в неразрешен протест на 10 август в Москва, който мониторингова група определи като най-големия в Русия от осем години. Неразрешеният протест миналия уикенд обаче събра едва няколко хиляди човека, отбелязва Ройтерс.

По-късно днес в съдилища в Москва ще има заседания по делата срещу няколко други опозиционни активисти. Те са обвинени в използване на насилие срещу полицаи по време на протестите. Опозицията определи тези обвинения като прекомерни.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар