Посланието на Путин: Няма решение на косовския въпрос без Русия

Посланието на Путин: Няма решение на косовския въпрос без Русия

Белград, както и досега, може да разчита на подкрепата на Москва за решаването на косовския въпрос. Тази позиция на Кремъл се илюстрира най-добре от думите на Владимир Путин: „Русия ще бъде със Сърбия“, която беше предадена на президента Александър Вучич от руския външен министър Сергей Лавров в Ню Йорк в сряда вечер, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“, цитиран от "Фокус"

Според информацията на изданието, руският лидер е на мнение, че не може да има решение на косовския въпрос без Русия, както и че за Кремъл ще бъде приемливо онова споразумение, което бъде договорено от Сърбия.

Лавров и Вучич се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН, а както каза сръбският президент, по този начин е подчертана „подкрепата за Сърбия за спазване на международното право по косовския въпрос, както и за запазване на целостта на нашата страна и подкрепа за сръбската позиция“.

Според оценката на бившия посланик Зоран Миливоевич, посланието от Москва, което Лавров е предал на Вучич, не е за ушите само на Белград, но и за всички други, „които трябва да го чуят“.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Позицията на Русия подразбира три ключови неща - подкрепа за Сърбия в усилията й да запази Косово, решението на този въпрос е отговорност на Съвета за сигурност на ООН и нейната резолюция 1244 и това международно право е основа за решаването на въпроса за Косово. Всичко това означава, че без Русия е невъзможно да се постигне решение и е много важно това да се чуе в Ню Йорк, където президентът Вучич обсъди Косово и с представители на Америка и германския канцлер Меркел, както и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, на които стана ясно, че западните центрове на сила искат да ускорят процеса“, обясни експертът.

Вучич каза в Ню Йорк, че е обсъждал с руския министър и ситуацията в Босна и Херцеговина и че е подчертал, че за Сърбия е важно да се спазва Дейтънския мирен договор.

„Лавров каза също, че Дейтънското споразумение е международен правен договор, който не трябва да бъде нарушаван, както и че който го наруши, трябва да понесе негативни последствия“, отбеляза сръбският държавен глава.

Оставете коментар