Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия била шокирана от информационната русофобска активност и масирани измами за предполагаемо присъствие на руски специални части в Норвегия, съобщават руските медии.

"Шокирани сме от тази странна информационна активност на русофобската част. Не знам, може би лобито в Норвегия, може би лобито извън Норвегия, но видяхме очевидния резултат в медиите на тази държава", коментира Захарова.

По думите ѝ норвежките медии наскоро са се появили масирани антируски фалшификации, които се твърди, че се отнасят до "присъствието на руски специални части и активна шпионска деятелност на спецслужбите на Русия в Норвегия".

Захарова определила това като апотеоз на безпринципност и отклонение от професионалните стандарти на журналистиката.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Всички възможни мислими и немислими факти бяха събрани в един кюп, като очевидно замисълът на техните автори е бил да не оставят у норвежката общественост съмнение относно враждебните намерения на Русия към тази държава", допълни говорителката на руското външно ведомство.

Тя отбелязала, че няма да изброява тези фалшиви новини. По думите ѝ "всичко това трябва да остане на съвестта на тези, които са ги съчинили".

"Можем да констатираме, че в Норвегия напоследък се провежда систематична работа по насаждането на образа на врага в лицето на Русия. Това е агресивна, информационна антируска политики", коментира още Захарова.

Тя призова колегите си от норвежкото външно министерство да се занимаят с проблема.

По-рано посолството на Русия определи като провокация статия за руски специални части в Норвегия.

Преди дни беше съобщено, че бойци на руските специални части многократно са посещавали архипелага Шпицберген в Арктика и са публикували в социалните мрежи снимки, направени там. По-конкретно в социалните мрежи се завъртяха снимки на служители на чеченските специални части, които се наричат "Летящия отряд на Кадиров".

Шпицберген е норвежки архипелаг, разположен в Северния ледовит океан. В началото на XX в. САЩ, СССР, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Норвегия, Холандия и Швеция сключиха Договор за Шпицберген, който закрепи специалния статут на региона. Съгласно договора всички страни, подписали документа, могат да извършват икономическа дейност на островите. Архипелагът също така беше признат за демилитаризирана зона.