Сергей Лавров: Москва очаква Тръмп да изтегли войските си от Сирия

Сергей Лавров: Москва очаква Тръмп да изтегли войските си от Сирия

Според ръководителя на руското външно министерство "единствената основателна причина за такова присъствие може да бъде покана от легитимните власти или съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН"

Руската страна се надява президентът на САЩ Доналд Тръмп да изпълни обещанието си и да изтегли войските си от Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, пише вестник “Росийская газета“, като се позовава на външното министерство на страната, което цитира негово интервю за арабска медия, базирана в Лондон.

Според ръководителя на руското външно министерство "единствената основателна причина за такова присъствие може да бъде покана от легитимните власти или съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН".

Русия получи такава покана, както и Иран, за разлика от САЩ. Последните, в допълнение към факта, че контингентът им е разположен на територията на Сирия незаконно, също „станаха известни“ в целия свят с незаконните действия на антисирийските сили, смята той.

„Имам предвид ракетните атаки на 7 април 2017 г. и 14 април 2018 г.“, припомни Лавров.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Днес, когато основните сили на „Ислямска държава“ в Сирия са победени, възникват въпроси за целта на продължаващото американско присъствие на сирийска земя. Има силно усещане, че задачата на Вашингтон е да предотврати възстановяването на териториалната цялост на Сирия, което е пряко нарушение на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", каза министърът.

Той още изрази надежда, че "САЩ ще изпълнят обещанието, което Тръмп даде през декември 2018 г. за изтегляне на американските войски от Сирия.“

Руският външен министър припомни също, че Москва "последователно се застъпва за дипломатическо уреждане на конфликта в Сирия чрез приобщаващ междусирийски диалог". Сега са налице всички условия за това, според Лавров, след създаването на Конституционният комитет.

„Като страна-гарант от формата в Астана, Русия направи много за това, включително чрез енергични контакти със сирийското правителство и опозицията. Предполагаме, че стартирането на работата на (конституционния) комитет в Женева ще даде тласък на целия процес на презаселване в Сирия. Самите сирийци, без натиск отвън, трябва да определят бъдещето на своята държава, както е записано в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН. Това се отнася и за конституционните въпроси и „астанската тройка“ (Русия-Турция-Иран) ще допринесе за това", каза още Лавров.

Източник: Агенция "Фокус"

 

Оставете коментар