Русия и Турция подписаха споразумение за търговски разплащания в национални валути

Русия и Турция подписаха споразумение за търговски разплащания в национални валути

Припомняме, че само преди седмица руският президент Владимир Путин обяви, че все повече държави преминават към други валути в търговските договори и подчерта, че използването на долара от Вашингтон като политически инструмент се проваля

Русия и Турция подписаха споразумение за търговски разплащания в национални валути, както и за разширяване и укрепване на междубанковото сътрудничество. Това се посочва в съобщението на Министерството на финансите на Русия, цитирано от TACC и Агенция "Фокус".

От руска страна споразумението беше подписано от първия вицепремиер и министър на финансите Антон Силуанов, a от турска - от турския министър на финансите Берат Албайрак.

Основната цел на документа е увеличаване и постепенно преминаване към използване на национални валути (рубла и турска лира) при извършване на разплащания между двете страни, създаване на подходяща инфраструктура на финансовия пазар и повишаване на привлекателността на националните валути за стопанските субекти на Руската федерация и Турция.

Припомняме, че само преди седмица руският президент Владимир Путин обяви, че все повече държави преминават към други валути в търговските договори и подчерта, че използването на долара от Вашингтон като политически инструмент се проваля.

А двамата с турския му колега Реджеп Ердоган отдавна водят разговори по темата търговските разплащания между двете страни да преминат към национални валути.

Оставете коментар