Русия: Няма да позволим турско-сирийски сблъсък

Русия: Няма да позволим турско-сирийски сблъсък

Александър Лаврентиев опроверга съобщенията, че Москва е дала зелена светлина за турската операция в Сирия и настоя, че Русия винаги е смятала, че каквато и да е военна операция в Сирия е неприемлива

Специалният руски пратеник за Сирия Александър Лаврентиев заяви днес в Абу Даби, че Москва няма да позволи турските и сирийските правителствени сили да влязат в сблъсък. С това той подчерта ролята на страната си на фактическия балансьор в конфликта в момент, когато американските войски се изтеглят от Североизточна Сирия, предаде АП.

Лаврентиев, който е специален пратеник на президента Владимир Путин за Сирия, каза пред руски държавни осведомителни агенции, че никой няма интерес от боеве между сирийските правителствени войски и турските сили, които миналата седмица влязоха в Сирия. По думите на пратеника Русия няма да позволи това да се случи.

Лаврентиев освен това опроверга съобщенията, че Москва е дала зелена светлина за турската операция в Сирия и настоя, че Русия винаги е смятала, че каквато и да е военна операция в Сирия е неприемлива. Той потвърди, че кюрдски лидери и представители на сирийското правителство са преговаряли в руската военна база в Хмеймим миналата седмица, но допълни, че не знае как са протекли преговорите.

Лаврентиев каза това пред репортери в Абу Даби по време на официалната визита на Путин в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Източник: БТА

Оставете коментар