Русия затегна контрола върху интернет

Русия затегна контрола върху интернет

Закон, въвеждащ нов контрол върху интернет влезе в сила в Русия на фона на опасения, че може да бъде използван от правителството да заглуши критиците си, предаде Би Би Си.

На теория законът за „суверенен интернет“ дава на властите широки правомощия за ограничаване на трафика в руската мрежа.

Кремъл заяви, че новите мерки ще подобрят киберсигурността. Говорител посочи, че потребителите няма да забележат никаква промяна, съобщава БНР.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Критици на закона обаче се опасяват, че Кремъл ще създаде интернет защитна стена, подобно на Китай.

Експерти казват, че не е ясно как правомощията в закона може да бъдат използвани или как ефективно може да бъдат прилагани предвид технологичните предизвикателства и високите цени.

Какво предвижда законът?

Той дава на Кремъл възможност да прекратява връзки в Русия или изцяло със световната мрежа „при извънредни ситуации“. От правителството зависи решението какво представлява заплаха и какви действия трябва да бъдат предприети.

Законът изисква интернет доставчиците да инсталират мрежово оборудване, което може да идентифицира източника на трафик и да филтрира съдържанието. На практика това позволява на телекомуникационната агенция „Роскомнадзор“ да бъде по-ефективна в блокирането на сайтове.

Русия търси начин да пренасочи уебтрафика и данни към контролирани от държавата точки и да намали зависимостта от чуждестранни сървъри, върху които има по-малък контрол.

Привърженици на идеята казват, че това ще защитава системата от атаки в чужбина.

Оставете коментар