Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
Русия със собствена спътникова система за телефон

Русия със собствена спътникова система за телефон

Първият заместник на генералния директор на компания „Гонец“ (единния оператор на „Роскосмос“ за системните връзки, излъчването и ретранслацията) Олег Химочко разказа в интервю пред РИА Новости за перспективите за създаване на собствена спътникова система за телефонна връзка в Русия.

Тази услуга ще бъде предоставяна от спътникова система „Гонец“ второ поколение, чието разполагане ще започне през 2024 година. Общо, по думите на Химочко, орбиталната групировка ще наброява 28 спътника.

„В новото поколение на системите „Гонец“ се планира също да бъде реализирана функцията за спътникова телефония на територията на Русия, а предвид това, че днес на руския пазар за спътникова телефония са представени чуждестранни компании, като Iridium, Glbalstar, Inmarsat и Thuraya, решаването на тази задача е много важно и своевременно“, заяви събеседникът на агенциятал.

Сега сателитната комуникация в Русия е достъпна само чрез чуждестранни орбитални групи. Дори Министерството на отбраната използва услугите на американския оператор Iridium.

Според Химочко новата система ще бъде насочена предимно към пазара на индустриалнен интернет. Според разработчиците тя ще бъде търсена в енергийния, петролния и газовия и транспортния сектор, включително корабоплаването, както и в селското стопанство, екологията, минното дело и други.

„И такива постижения като обработката на големи количества данни, облачните технологии, използването на сензори не само за получаване на информация, но и с функция на контрольор, ще даде възможност не само да се следи състоянието на обектите, но и да се създадат автоматизирани подсистеми в различни сектори на социално-икономическата сфера“, поясни събеседникът на агенцията.

Източник: Novini.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner