Дмитрий Песков: Среща между Путин и Зеленски само заради идеята не би била много полезна

Дмитрий Песков: Среща между Путин и Зеленски само заради идеята не би била много полезна

„Президентът Путин е привърженик на реанимацията на тези отношения, връщането им към нормалното, но в същото време е невъзможно да се направи това без реципрочност от страна на Киев", обясни Песков

Среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски без внимателната й подготовка не би била от голяма полза. Това подчерта пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предават TACC и Агенция "Фокус".

Съгласно думите му, към настоящия момент Москва е фокусирана върху въпроси, свързани с подготовката на срещата на върха в нормандския формат.

„Самият Путин заяви, че никога не отказва подобни срещи, но вярва, че провеждането на такава само заради самата идея ще донесе малка полза, тя трябва да бъде добре подготвена", подчерта представителят на Кремъл.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Все още има много големи резерви. В момента всички ние се фокусираме върху подготовката за процесите в нормандския формат. За това, разбира се, трябва да се изпълнят всички задължения, които страните поеха в Минск", добави Песков.

Коментирайки предложението на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев да помогне за организирането на среща на лидерите на Русия и Украйна в родината му, представителят на Кремъл подчерта, че Москва „традиционно е благодарна на Назарбаев и високо оценява усилията на казахстанските колеги по отношение на установяването на руско-украинските отношения".

„Президентът Путин е привърженик на реанимацията на тези отношения, връщането им към нормалното, но в същото време е невъзможно да се направи това без реципрочност от страна на Киев", обясни Песков.

Говорителят на Кремъл допълни, че телефонният разговор на Путин с Назарбаев е проведен в понеделник „по взаимно съгласие".

„И по време на разговора това [предложение за уговаряне на среща между Путин и Зеленски] беше изразено от Назарбаев", добави Песков.

Оставете коментар