Владимир Путин протегна ръка за мир

Владимир Путин протегна ръка за мир

Той припомни, че Русия е обявила едностранно мораториум върху разполагането на такива ракети, след което е поканила своите колеги в Европа и САЩ да се присъединят към нея

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната не се интересува от подновяването на надпреварата във въоръжаването и разполагането на ракети със среден и малък обсег там, където такива в момента няма, пише московското издание “Известия“, цитирано от Агенция "Фокус".

Той каза това по време на среща за развитието на въоръжените сили и военно-промишлената индустрия на Руската Федерация. Путин коментира и Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМО).

Той припомни, че Русия е обявила едностранно мораториум върху разполагането на такива ракети, след което е поканила своите колеги в Европа и САЩ да се присъединят към нея. Путин отбеляза, че само френският президент Еманюел Макрон е отговорил на предложението на Москва за такова споразумение.

„Днес (5 декември) ще обсъдим и мерки за противодействие на потенциалните заплахи, свързани с оттеглянето на САЩ от договора", добави президентът.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Освен това Путин отбеляза, че Русия е готова без предварителни условия да вземе решение до края на 2019 г. да поднови Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия за да не бъде грешно тълкувана позицията на Москва по въпроса.

В допълнение, държавният глава предложи да се обсъди използването на изкуствен интелект в армията и флота.

"В наши дни (технологията за изкуствен интелект) се използва широко за създаване на съвременни видове оръжия и оборудване, роботизирани системи“ каза той.

Путин допълни, че оръжията, базирани на нови физически принципи, „до голяма степен ще определят бъдещето на нашата армия и флот".

На 2 февруари Вашингтон инициира процедура за оттегляне от ДРСМО, обвинявайки Москва в неспазване на параграфи от документа заради руската ракета „9М729“. Руското министерство на отбраната отрече твърденията за нарушение на споразумението, като показа ракетата на брифинг на чуждестранни представители през януари 2019 г.

Въпреки това САЩ не промениха решението си. Договорът изтече на 19 август и не беше подновен. По-късно Вашингтон проведе тестове на крилата ракета с обсег на полета над 500 км на остров Сан Николас в Калифорния.

През 1987 г. между СССР и САЩ беше сключено споразумение за елиминиране на ракетите със среден и по-малък обсег и беше забранено на двете страни да произвеждат и разполагат такива балистични ракети.

Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия изтича през 2021 г. Документът беше подписан през 2010 г. и в момента е единственият договор за ограничаване на въоръжаването на САЩ и Русия.

Оставете коментар