Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Дмитрий Песков: Полша не е поканила Путин за отбелязването на 75-годишнината от освобождението на Аушвиц

Дмитрий Песков: Полша не е поканила Путин за отбелязването на 75-годишнината от освобождението на Аушвиц

Аушвиц-Биркенау е бил най-големият и дълготраен нацистки лагер за изтребване на затворници, основно евреи и затова се е превърнал в един от основните символи на Холокоста. През годините на войната там намират смъртта си около 1,4 милиона души, от които около 1,1 милиона са евреи

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Полша не е поканила Владимир Путин за отбелязването на 75-годишнината от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Представителят на Кремъл заяви, че посланикът на страната във Варшава ще представлява Русия. Сега дипломатическата мисия в полската столица се оглавява от Сергей Андреев.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Съветските войски освободиха концлагера на 27 януари 1945 г. ООН определи тази дата като Международен ден за възпоменание на Холокоста.
Около 200 бивши затворници от концлагера и делегации от повече от 50 държави пристигнаха, за да участват в мероприятията в Освиенцим.

Аушвиц-Биркенау е бил най-големият и дълготраен нацистки лагер за изтребване на затворници, основно евреи и затова се е превърнал в един от основните символи на Холокоста. През годините на войната там намират смъртта си около 1,4 милиона души, от които около 1,1 милиона са евреи.

В средата на декември Владимир Путин заяви, че Полша е сред страните, които са сключили споразумение с нацистка Германия, а Русия разполага с документи, потвърждаващи подобни преговори.

По-специално държавният глава описа как полският посланик в Третия Райх е обещал да издигне паметник на Адолф Хитлер за плановете за изпращане на евреи в Африка. Путин го нарече „антисемитско прасе“.

Варшава не призна този факт и руският посланик беше извикан във външното министерство на страната. Думите на Путин предизвикаха възмущение сред полските власти, които се опитват да обвинят за началото на войната СССР, като се позовават на Пакта Молотов-Рибентроп.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner