Владимир Путин: Предложиха ми четирима кандидати за премиер, избрах петия – Мишустин

Владимир Путин: Предложиха ми четирима кандидати за премиер, избрах петия – Мишустин

При избора си Путин се ръководил от резултатите от работата на Мишустин като шеф на Федералната данъчна служба

Президентът на Русия Владимир Путин разказа в интервю за ТАСС, че първоначално Михаил Мишустин не му бил предложен за кандидат за поста министър-председател.

„Бяха ми предложени три кандидатури, дали пък не бяха и четири. Да, четири. Но Мишустин не беше сред тях“, каза Путин. „Мишустин не беше споменат от никого. Освен от мен.“

Руският президент подчерта, че решението е било именно негово. При избора си Путин се ръководил от резултатите от работата на Мишустин като шеф на Федералната данъчна служба.

Путин също така каза, че още преди това е обсъждал с Дмитрий Медведев оставката на неговото правителство.

"Отношенията ни с Дмитрий Анатолиевич са много отворени, дружелюбни, приятелски от много години. Нямаме тайни един от друг. Затова обсъдихме това с него", заяви държавният глава в интервюто за ТАСС. "Обсъдихме предварително това и [Медведев] беше наясно какво се случва", каза Путин.

Президентът не прие формулировката, че оставката на кабинета е своеобразна специална операция. Той обаче не уточни кой друг, с изключение на него и Медведев, е знаел за тези планове и кога е взето съответното решение.

Коментирайки думите на своя събеседник, журналистът на ТАСС Андрей Ваденко, че промените през януари в правителството предизвикват усещане за припряност, Путин попита: "А Защо да се дърпаме от подобни въпроси, какво ще се промени? Нима би било по-добре правителството да излезе в оставка, а след това половин година да формираме ново? Представяте ли си какво ще стане в страната?". И добавя: “Русия не е страна като Белгия, която може да остане цяла година без правителство.“

Източник: Канал 3

Оставете коментар