Сряда, 23 Октомври 2019
Сряда, 23 Октомври 2019
Илиян Василев за Nbox: Кoментирайки премиера ни, Лавров стяга Атака и Русофили

Илиян Василев за Nbox: Кoментирайки премиера ни, Лавров стяга Атака и Русофили

А и министър-председателят ни надценява ролята си за спиране и съживяване на "Южен поток", констатира бившият посланик в Москва 

С острия си коментар за премиера Бойко Борисов, министърът на външните работи на Руската федерация (РФ) Сергей Лавров оказва подкрепа на дружествени сили като партия „Атака“ или движение "Русофили". Това констатира пред Nbox бившият ни посланик (2001 – 2005) в Москва Илиян Василев относно забележката на първия руски дипломат за шефа на българското правителство.

Смята, че има два повода за словесната атака на Сергей Лавров. „Първия са изборите в България - Лавров изпраща дежурното послание за стягане на редиците на русофилските организации как да гласуват. Вторият е, че предстоят визити на високо и най-високо равнище и Лавров се опитва да отвори с първоначален анонс договарянето - ще играем твърдо“, казва Илиян Василев.

Коментарът му идва, след като снощи Сергей Лавров каза пред руски медии, че на мястото на българския министър председател би се срамувал пред избиратели, че някой отвън влияе на националните решения. Става дума за изказването на Бойко Борисов пред Българо-американската търговска камара за това, че всички руски енергийни проекти у нас са блокирани в интерес на Вашингтон.

Илиян Василев припомня, че като цяло строгият дипломатически протокол не предвижда шефове на МВнР да коментират правителствени ръководители. „Общо взето не е обичайна практика външен министър на една страна да коментира отношенията между премиера на друга и неговите избиратели“, казва бившият посланик в РФ. В случая е проява на традиционната за Москва реторика: „Но така е в нормалните страни - в Русия има силни имперски традиции, които Лавров възпроизвежда“.

Илиян Василев признава, че българският министър-председател също преувеличава значението на взиманите в София решения за руските енергийни проекти. „Разбира се, премиерът Борисов надценява своята роля в спирането на „Южен поток“, както вероятно ще я надцени и във възможностите да го възобнови“, казва дипломатът.

Но за него изглежда невероятно нашият дипломат №1 Даниел Митов да си позволи подобна реторика спрямо руския премиер или президент. „Аз не си представям българския външен министър да излезе със заявление, че господин Путин би трябвало да се срамува от избирателите си от това, че им срина жизнения стандарт и от няколко години Русия е в перманентна война някъде. Дори да има основание. Въпрос на политическа култура и на човешка прибраност“, казва по темата Илиян Василев.

Като цяло според дипломата РФ по този начин удря рамо на проруските сили на политическата сцена в София – неслучайно реториката се изостри седмици преди изборите. „Иначе господин Лавров може да продължи с този тон и да подкрепя по този начин „Атака“ като основен глас на Москва“, обобщава Илиян Василев по темата.

Николай Марченко, Nbox 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар