Понеделник, 18 Ноември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019
Полицаи блокират пътища

Полицаи блокират пътища

МВР синдикат иска среща с Борисов, арест за Горанов и прегласуване на Бюджет 2016

Синдикалният алианс "Сигурност" в МВР (САСМВР) обяви, че ще организира пътни блокади през тази седмица и буквално заплаши с арест финансовия министър Владислав Горанов. "Той нито е вечен на своя пост, нито може да си позволява да нарушава законите на Република България безнаказано", се посочва в декларация на профсъюза, разпратено до медиите в понеделник, съобщи Mediapool.

Повод за острата декларация на полицейския синдикат е включено в проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 г. предложение за намаляване на заплатите и на обезщетенията на служителите на МВР.

"Категорично настояваме да се отмени параграф 10 от Допълнителните разпоредби на проекта за Закон за държавния бюджет, съдържащ безумното предложение възнагражденията на служителите на МВР да бъдат намалени с над 40% месечно, както и да се премахват вече постигнати социални придобивки", негодуват от синдиката. Според тях, единственият резултат от това ще бъдат незабавното напускане на МВР на над 2/3 от т.нар. "служители, работещи на терен" – полицаи и пожарникари". Затова те настояват премиерът Бойко Борисов да свика незабавно извънредно заседание на Министерския съвет за прегласуване на приетия на 10 октомври проектобюджет за следващата година.

Според униформените, намерението на Горанов да ореже заплатите в силовото ведомство през Закон за държавния бюджет е внесено "зад гърба на всички министри и на министър-председателя г-н Бойко Борисов, както и без знанието на заинтересованите организации в МВР в нарушение на всички законови и морални правила".

"Още при първото негово закононарушение (на Горанов – бел.ред.), за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност. Като служители на МВР ние носим отговорност за това на върха на държавата да не стоят престъпници и закононарушители и в случай, че съберем достатъчно данни за такива, няма да се поколебаем да постъпим, както с всеки заварен на местопрестъплението деец, включително да пристъпим към незабавен арест на дееца", предупреждават лаконично от Синдикалния алианс "Сигурност" в МВР, без да става ясно дали визират хипотетична възможност финансовият министър да извърши някакво престъпление или директно го подозират в такова.

Полицаите настояват за "незабавна реакция" от правителството, както и за среща с Борисов, с вътрешния министър Румяна Бъчварова и Горанов, на която да получат "сигурни гаранции, че служителите на МВР няма да бъдат заложници на прищявките на един или друг министър, а ще имат шанса да работят достойно за достойно възнаграждения". От синдиката се надяват още да получат подкрепа от Бъчварова, която в качеството си на вицепремиер по коалиционната политика да попречи на "безумните планове" на Горанов.

"Колеги и приятели. Тревога! Тревога! Тревога! Ножът опря до кокала! Това е последната стъпка от унищожаването на МВР! Не стойте безучастни, когато един-единствен човек на своя глава се опитва да Ви унижи и да отнеме хляба на семействата Ви! Сега е последният момент, след който държавата ще остане без защитата на своята полиция и пожарна! След приемането на поправката "Горанов" няма да има полза, а само унижение! Подкрепете не нас, а себе си! За една достойна професия! За една сигурна България! Един за всички, всички за един", завършва патетично декларацията на синдиката с уточнението, че той ще организира ефективни протестни действия – пред областните дирекции на полицията, на пътя София-Русе в района на Плевен, както и "на други възлови пътни артерии по наше усмотрение".

Полицаите планират да блокират с флашмоб магистрала "Хемус" на изхода от София, както и пътя за Перник. По неофициална информация на Mediapool останалите синдикати в МВР също обмислят възможностите за протестна реакция срещу плановете на финансовия министър.

"Освен 20-те заплати (обезщетение при пенсиониране – бел.ред.), които ще се намалят по предложение на министър Горанов, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40 %. Отделно от това ще се намалят дните за отпуска – от 30 основни, на 20 основни, което даже е и в противоречие с Кодекса на труда, където е казано, че за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те", коментира Галентин Грозев от Синдикалния алианс "Сигурност" пред БНР.

Както е известно, по време на кабинета "Орешарски" полицейските заплати бяха увеличени с общо около 220 млн. лева, за които обаче се оказа, че няма финансов разчет откъде ще дойдат. Това наложи няколко актуализации на ведомствения бюджет, което пък предизвика недоволството на Горанов. Той дори първоначално отказа да отпусне в средата на октомври 21 млн. лева за обезщетения, заявявайки намерение сам да предприеме нормативни промени в МВР, ако то само не преквалифицира около 6000 свои служители, които работят зад бюра – от първа в трета категория труд.

По думите на финансовия министър "тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория". Тогава от най-големия полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР, обвиниха Горанов, че буквално изнудва ведомството. Подобно напрежение ескалира и между магистратите и финансовия министър, но в крайна сметка той склони да отпусне рекорден бюджет за съдебната власт догодина, но с условието за реформи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар