Събота, 15 Декември 2018
Събота, 15 Декември 2018

Нов разкол в църквата

Нов разкол в църквата

Великият събор на Крит е пред провал

Светият Синод на Руската православна църква, която говори от името на 100 милиона миряни, решава днес дали да участва в чакано от хиляда година събитие - Великия и Свят православен събор на остров Крит. Той трябваше да е започне на 16 юни и засега от канцеларията на Вселенския патриарх Вартоломей, който е главен организатор твърдят, че подготовката върви по план. Въпреки заявленията съборът има опасност да се превърне в най-обикновено съвещание, както и да продължава с години, твърдят руски богослови.

Напомняме, че първа Българската православна църква обяви, че няма да участва. Последваха я Антиохийската със седалище в столицата на Сирия –Дамаск, Сръбската и Грузинската църкви. Така идеята след повече от 1000 години всички 14 православни църкви да се съберат, пропадна окончателно, макар че сърбите с половин уста обясниха, че все пак ще даде своя положителен принос за форума.

Подготовката на православния събор започва от началото на 60-те години със съвещание на остров Родос. Там са поставени 100 теми за обсъждане от събора.През 1976 в Женева от тях остават само десет. През последните няколко години темите са сведени само до шест - православната диаспора, автономията, как се провъзгласява тайнството брак и препятствията пред него, мисията на православната църква в съвременния свят, отношенията на православната църква с останалия християнски свят, важността на поста и неговото спазване днес.

Дори и по тях, твърдят от Светия Синод пред БНТ отделните комисии вече са се произнесли и нищо не може да се промени на самия събор. Според теолози Вселенският патриарх е решен на всяка цена да проведе събора, за да затвърди лидерската си роля сред православните църкви.  Ще доведе ли това до нов разкол сред православните църкви ще разберем съвсем скоро.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар