Скандал: Изнасяме простащина и боклук в Гърция

Скандал: Изнасяме простащина и боклук в Гърция

Къмпингуващи българи издигат без разрешение палатки и незаконни постройки по плажовете в Южната ни съседка

Отново се излагаме пред чужденците! След като затрупаха с боклуци и воня българското Черноморие, дивакуващи нашественици се прехвърлиха към Гърция. Това съобщават от Национална асоциация „Българско Черноморие”, като цитират гръцкия информационен портал THRAKITODAY.COM. 

Както е в цяла Европа, така и при съседите, свободното къмпингуването е забранено от закона, обясняват от Асоциацията. Припомнят, че глобите са солени и полицията в Южната ни съседка се намесва веднага, когато има подобен инцидент. Нашенците обаче, са оказали бурен отпор при опитите на властите да премахнат катуните им. 

Полицията за пореден път се е намесила, след като през почивните дни незаконни къмпингари от България са се самонастанили в района на с. Миродато, област Ксанти. Те разположили палатки върху най-оживеният плаж на областта, точно до обособения съществуващ къмпинг, ползвайки нахално и безплатно, както прохладата на дърветата които са до оградата, така и близостта до морето, пише THRAKITODAY.COM. Местната  управа е предупредила нарушителите, че трябва да напуснат незабавно бивака. Освен самите палатки, родните любители на природата били дигнали и незаконни дървени постройки върху пясъка. 

На 21.07.2015 г. полицията е успяла да изгони нарушителите от плажната ивица, но няколко дни по-късно, те пак се били настанили. Това наложило повторното им отстраняване. Освен демонстрираното безочие на сънародниците ни, от THRAKITODAY.COM подчертават, че появяването на български дивакуващи лица по крайбрежието на Северна Гърция води до големи натрупвания на отпадъци и замърсяване. Сайтът припомня на читателите си, че повечето от нашите „летовници“ изхвърлят боклуците си свободно сред природата, точно както са свикнали в България. Това поведение в страната ни се толерирало от много правителства подред, пишат още гръцките журналисти. 

От THRAKITODAY.COM информират още, че не е за първи път да се появяват в района незаконни къмпингуващи от България. Много често органите се натъкват не само на палатки, но и на каравани поставени направо върху плажната ивица. От агенцията споделят още, че компетентните органи действат решително за опазване на природата, съгласно гръцкото законодателство.

Оставете коментар