Неделя, 19 Май 2019
Неделя, 19 Май 2019
Съмнителни сандвичи примамват на плажа

Съмнителни сандвичи примамват на плажа

Туристи похапват закуски с яйца и колбаси, откраднати от „ол-инклузивите“, разбра Nbox

За поредна година барчета по плажа предлагат съмнителни сандвичи, алармират читатели на Nbox. Хапките са гарнирани с различни продукти, в зависимост от менюто на ресторантите от близките до крайбрежието хотели, които предлагат отдих с пакети „ол инклузив“. В хлебчетата най-често са сгушени колбаси, кашкавал и нарязани на кръгчета сварени яйца. Продуктите лесно преминават пътя от шведската маса през отрупаната чиния, за да влязат в предварително подготвени пликове и чанти. От там – продължават пътя си към барчетата на плажа. Така, без сертификат за произход и без да се съхраняват в хладилни съоръжения, стигат до чинията на огладнелите от слънцето и морския бриз летовници. 

Мургави търговци на царевица, кремове и гевреци продължават да прескачат хавлиите сред налягалите под жарките лъчи на слънцето по плажа и  да подвикват: „Крем малина, моля“ и „Хайде на кукуруза“, съобщиха още нашите читатели. 

Въпреки драконовските проверки, забрани и солени глоби, които Агенцията по безопасност на храните прилага, продажбата на бързо разваляща се храна по плажовете продължава. От Агенцията на практика са безсилни да спрат търговците. А заедно с храната, летовниците си „купуват“ и риска да се разболеете от мръсните ръце на продавачите, които иначе пред вас пипат с щипки.

Директорът на Агенцията по храните в Бургас д-р Георги Митев, припомни стандартите, които гарантират, че предлаганите продукти не са опасни за здравето. „При 63 градуса храната може да преседи и 3 часа, но само ако е в постоянно подгряван казан. А в хладилните чанти - за царевицата следват глоби, по 1500 лева. 10 са наложени по Южното Черноморие за последния месец", каза д-р Митев.  

Ефектът от проверките и санкциите не е особено голям, признават от Агенцията по храните. Гонитбата на инспекторите с продавачите на царевица по плажа завършва обикновено с отнета хладилна чанта.  

"Не се притесняват и родителите, които купуват на децата си храна, която не познават. Най-страшните неизвестни са при кремовете, които видяхме.  Единственият начин търговията с опасните храни да спре, е самите купуващи да се откажат. Както и операторите на плажовете да престанат да си затварят очите за забранената търговия. Засега обаче наказанията са само за продавачите - ако обаче ги хванем", казаха още от Агенцията по храните.

Nbox

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар