Събота, 15 Декември 2018
Събота, 15 Декември 2018

Огнян Стефанов – бащата на „фалшивите новини“ у нас

Огнян Стефанов – бащата на „фалшивите новини“ у нас

Бившият служител на 6 отдел на ДС е първия, който пусна анонимен сайт за откровени лъжи в българското интернет пространство

Помните ли анонимния сайт „Опасните новини“? Не? Тогава нека ви припомним, че през 2008 година родното интернет пространство за първи път бе масово залято от серия скандални, но, напълно измислени новини. Всички те бяха пуснати от сайт с име „Опасните новини“. В своето съдържание и естество темите, които бяха експолоатирани от анонимната медия, бяха безумни и скандално фалшиви, дори по днешните стандарти, пише сайта SLIFE.BG.

В серия от публикации само в рамките на няколко месеца публично бяха разпространени огромен обем от фалшиви новини, зад които не стоеше нито реален автор, нито дори елементарна фактология или доказателство. В тези измислени „журналистически материали“ бяха грубо набедени и откровено обиждани някой от най-силните хора на тогавашния ден, като президента Георги Първанов, бившите вътрешни министри Румен Петков и Михаил Миков, щефовете на ДАНС Петко Сертов и Иван Драшков, както и тогавашния съветник в ДАНС Алексей Петров. Същият, който Огнян Стефанов и до ден днешен обвинява за нанесеният му жесток побой през 2008 година.

Нека припомним, че на 23 септември 2008 година на излизане от ресторант "Кипарисите" в София, Стефанов е нападнат и пребит от мъже с чукове. Свидетели на престъплението стават служители на ресторанта и по-точно единият от сервитьорите, както и Евелин Банев – Брендо, с когото Огнян Стефанов е вечерял само минути преди това. На улицата той е пресрещнат от 5-6 мъже, облечени в черно. Попитали го: "Вие ли сте Огнян Стефанов", а той отговорил: "Да, какво има?". В този момент мъжете започнали да го бият с чукове и метални прътове, счупили двата му крака и двете му ръце.

Истинските причини за побоя над Стефанов не са ясни и до днес, но факта, че именно Огнян Стефанов спокойно може да бъде наречен бащата на „фалшивите онлайн новини“ у нас е безспорен. За да не бъдем голословни предлагаме на вашето внимание част от текст на Явор Дачков за Огнян Стефанов и сайта „Опасните новини“ публикуван в сайта Гласове през 2009 година.

„Стефанов има дълъг стаж при мутрите. Впрочем Криси дори му помогна и му уреди прегледи при най-добрите лекари в най-тежкия за него момент, когато беше пребит. Това за мен е много показателно, защото в пасквила на Стефанов най-противните изречения и долни лъжи са посветени именно на нея и нейното семейство. Това е едно от нещата, които превърнаха този човек за мен в един от най-големите мръсници, които съм виждал, а това в България си е истинско постижение. Такива хора се срещат на всяка крачка, с тях сме свикнали и отдавна са престанали да ни правят впечатление… Но да продължа. Принадлежността на Огнян Стефанов към ДС бе оповестена официално от комисията за разкриване на досиетата. Това не смути особено агент "Академик" (псевдонима на Огнян), който продължи да пише морализаторски статии в проправителствения си сайт и да участва в конференции за свободата на словото. Нищо не го смути и когато стана ясно, че въпросният сайт "Фрогнюз" е източил държавата с повече от МИЛИОН И ПОЛОВИНА ЛЕВА! Държавното дружество "Слънчев бряг" дало парите на "Фрогнюз" за "реклама". Това станало по времето, когато Младен Мутафчийски управляваше курорта. Оказа се, че Мутафчийски е съдружник на Стефанов в сайта. Не стана ясно защо тези разкрития, направени от новото ръководство на курорта, не предизвикаха наказателно преследване, но затова пък лизачеството към Борисов и Цветанов от страна на Стефанов и "Фрогнюз" получи своето просто обяснение. Огнян Стефанов продължи да говори срещу Октопода и Мафията, хванала държавата в прегръдката си, но все забравяше да спомене себе си и своите покровители – все лица от от прехода, придобили паричните си средства по съмнителен начин като ръководители ма ъндърграунда. Той сам се хвали с тези си познанства и демонстрира доста висок стандарт на живот, който няма как да получи с честен труд. Стефанов беше пребит от своите "приятели", но не му мигна окото да направи внушения в определена посока, за да угоди на тези "приятели" за пореден път и за пореден път да подмен и истината с лъжа. Днес никой не знае какъв точно е скандалът с разработката "Галерия", но Стефанов го употребява в своя полза, а публиката остава с впечатление, че едва ли не е станал жертва на подслушване. Няма да се отклонявам, писал съм по този въпрос, но сега само ще добавя, че един от пострадалите в тази разработка е Недялко Недялков, който е подслушван заради анонимните доноси на Стефанов в идиотския му сайт "Опасните". И досега Огнян Стефанов отрича, че има нещо общо с този сайт, защото го е шубе да не бъде подведен под наказателна отговорност. В него той пускаше много долни простотии по адрес на президента Първанов и интриги за отношенията в ДАНС. Чрез интригите, които показваха, че от агенцията към "Опасните" тече информация, Стефанов помагаше на най-корумпираното лоби в ДАНС да вземе цялата власт там. Нещо, което стана след като Борисов дойде на власт.

Явор Дачков, „Гласове“ 2009 година

В подкрепа думите на Дачков е и изказването на заместник главния редактор на сайта на Огнян Стефанов FROGNEWS Александър Иванов, който в прав текст казва пред БЛИЦ на 7 май 2009 година следното: "Огнян Стефанов стои зад "Опасните новини"! 

И още от интервюто дадено пред агенция БЛИЦ през 2009 година:

„Стефанов се нервираше от финансовите проблеми и това е нормално. Говорили сме за предстоящата предизборна кампания, неговите думи бяха - "Откъдето и да дадат пари, все ще е добре." Когато разговарях с него след една моя среща в една политическа централа, той ми заяви - "Кажи им, че ние може да направим и черен пиар." Това ме шокира. През цялото това време, докато траеше неговото първоначално възстановяване в санаториум в Банкя, а после в домашна обстановка, той явно разбираше все по-отчетливо, че изпуска нещата, че положението не е същото и реши да се обгради с нови хора, които пак търсят скандалното, жълтото и обичат да се ровят в мръсното бельо на другите. Той се промени много и въобще не е същият човек. Стефанов предпочита да плаща на свои приятели, отколкото на хора с мислене. Започна да ме следи какво правя, къде излизам и кога. От него научавах например в колко часа съм бил еди-къде си. Та той дори не знаеше какво съм писал и стигна дотам, че два дни преди окончателната ни раздяла да не знае, че съм качил собствен коментар във “Фрогнюз”. Имах усещането, че в него се е възродил някакъв дух на Лаврентий Берия. Преди време той назначи своя син за редактор- координатор на щат. А момчето е готвач по професия, опитваше се да изпълнява функциите на Йоргос Пецас като компютърен администратор. Синът му взе да се прави на началник, е, кой сериозен човек ще търпи това.

- И защо точно сега започна да разказваш за своите опасения, че Стефанов стои зад “Опасните”? Защо сега повдигаш завесата?

- Проблемът го раздуха самият Стефанов. Аз имам собствен блог, в който публикувах още на 2 април статия за „Опасните новини”. Той я препечата на 27 април във “Фрогнюз”. Но след това си позволи един долнопробен похват. Всички коментари под нея са дирижирани, първо я качи за един ден, след това един ден я махна, после статията пак се появи. Отдолу една малка групичка негови блюдолизци, заедно със сина му, са ме изкарали по-черен от дявола. А коментари в моя подкрепа бяха изтрити. Като човек, който е бил две години заместник-главен редактор на сайт, знам как се манипулира публиката. Стефанов приложи един гаден и долнопробен ченгеджийски похват... А завесата трябва да бъде повдигната. Заради случая с него България се превърна в зловещо място. В чужбина си мислят, че тук репресиите над журналистите са ежедневие. Бяха подменени стойностите. Една афера се представи като героична борба за свобода на словото.

- И защо ти, който си помагал на Стефанов, в един момент се оказа неудобното момче?

- Защото човешката неблагодарност няма граници. Аз съм изумен от неговото поведение. Но е по-добре, че това се случи сега, а не след време, тогава можеше и моята съвест да не е чиста. Сега поне няма от какво да се притеснявам, че съм написал нещо лъжливо, че съм злоупотребил като журналист. Неудобен съм, защото няма да ходя по политическите централи да крънкам пари и да ги увещавам как ние сме великани в журналистиката, как с нас могат да спечелят изборите едва ли не. Не съм му и интересен на Стефанов, защото няма да изпадам в словоблудство и да играя на дребно псевдоинтелектуални игрички, като една стара и изморена дама, която любовта май не я е спохождала, както нарече Кеворкян Люба Кулезич. Сега тя списва във “Фрогнюз” заедно с още един титан на мисълта и както всеки може да се убеди, изпаднаха в някакъв перверзен нарцисизъм да пишат за собствените си напъни. Мои познати от чужди посолства, дипломати, са ми казвали, че побоят над него е свързан със списването на сайта "Опасните новини". Аз съм чувствителен човек и не обичам подли номера. Личеше си, че се притеснява да не кажа нещо някъде, личеше си, че се притеснява от мои контакти със западни дипломати Ще си позволя още един цитат, този път от Маргарита Михнева: “Огнян Стефанов също беше човек на спецслужбите. Не прави чест на медиите да обработват по този начин общественото мнение с посъбрана оттук-оттам информация. Работата е много по-сложна и сериозна, отколкото изглежда. Тук не става въпрос нито за политика, нито за свободата на словото, а само и единствено за пари”.

- Каква може да е целта на сайт като “Опасните”? Какво може да се постигне с него?

- Какво може да се постигне, видяха всички с очите си. Това е един странен, но успешен метод, подобен на компроматите. Нека да поразсъждаваме. Информацията е напълно анонимна. Да допуснем, че е 100 процента вярна. Добре. Но ако не е вярна, тогава какво? Пишем някъде в интернет, че се готви преврат срещу държавата, че еди-кой си събира арсенал от оръжие и ще събаря властта. Може да е вярно, но може и да не е вярно. Е коя служба за сигурност няма да се заинтересува от такива информации? Колкото и странности и неудачи да има в България, ние сме държава, в която властта се избира на избори, а не чрез метежи. Заедно с тези хипотези сайт като „Опасните” проверява и тества нагласите, той се превръща в своеобразен индикатор. Може и да е един вид мюре.

- Когато проучвах материали за “Опасните”, за пръв път попаднах на термина “препиране на информация”. Действително ли са използвали “Фрогнюз” за препиране и легализиране на информация от “Опасните”?

- Ако се съди, че първата препечатана статия от „Опасните” е във “Фрогнюз”, в известен смисъл да. Защото така се позоваваш на анонимен източник, уж съобразявайки се с широкия обществен интерес по темата. Но това е преценка на редактора все пак. Схемата за препиране на информация е подобна като тази при препирането на парите. Но ако парите не миришат, то от една информация може много да замирише. Тук пак се вижда един страх. Добре, ако Огнян е бил сигурен, че източниците му казват истината, защо не е застанал с името си, не ги е цитирал? Сега ясно ли и на BIT и на всички останали, кой е бащата на фалшивите новини у нас? Ако не е, ето още един кратък цитат на материал публикуван вчера в БЛИЦ: Данните само доказват, че машината за клевети, създадена от кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев и включваща всички издания на задкулисието у нас, действа на принципа на крадеца, който пробва да замаже престъплението си, като вика по останалите, че са обирджии. Именно в опит да прикрие следите си, както и да буни духовете преди предстоящото председателство на България, фабриката за фалшиви новини пусна в обръщение поредната манипулация, като и този път взе за мишена – вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и Агенция Монитор. „

И тук активен участник отново е бащата на измислицата Огнян Стефанов. Ако все още не вярвате във всичко това, значи може би сте слепи. 

Днес Стефанов за пореден път крещи от сайта си FROGNEWS патетични слова като: свобода, справедливост, честност и характер. Думи, които нямат нищо общо с неговия образ. Същия този, който днес плюе статуквото, който говори за "парарелна държава', който опитва се да продава морал, докато в себе си няма капка такъв, същия този, който само преди няколко години прибра стотици хиляди от Бойко Борисов, Цветан Цветанов, ГЕРБ, същия този, който работеше във вестник Уикенд на ултра висока заплата, си мисли, че може да плюе доскорошните си благодетели разчитайки, че обществото ни страда от някаква рядка форма на безпаметност, в която безочието не е това което е. Наглостта на този мъж стига до там, че може да седи от телевизионния екран и да размахва дебело пръстче между очите на тези, който до вчера го храниха, легитимирайки по този начин не просто фалшивите новини а най-дънните и жалки човешки страсти. 

"Огнян Стефанов не е лицемер"

Източник: SLIFE.BG

Оставете коментар