МЕГА БЕЗОБРАЗИЕ! Само за 15 дни частната фирма "Главболгарстрой" прибрала 7 поръчки от държавната фирма "Булгартрансгаз"!

Държавата явно много си харесва Симеон Пешов и синовете му, защото иначе няма логика, поръчките към техните лични джобове да не спират вече над 10 години! Говорим за обща сума надхвърляща 1.5 и доближаваща 2 милиарда лева!

Частната фирма "Главболгарстрой" и нейният собственик Симеон Пашов са дългогодишни любимци на държавата, без значение, кой точно е на власт. Повече от ясно е, че Пешов и синовете му добре владеят изкустовото на благодарността, защото иначе няма логика за последните 13-15 години те да са усвоили държавни поръчки надхвърлящи скандалната сума от 2 милиарда лева! 

След идването на Бойко Борисов на власт, те първо бяха порицани от премиера за високата цена, която бяха дали за строежа на зала "Армеец", но после бързо свалиха сумата и бяха погалени по главата от Борисов. Това "погалване" им даде нови сили и увереност, като през последните години фирмата "Главболгарстрой" е неизменен участник и задължителен печеливш при най-различни държавни поръчки свързани със строителство. 

Това продължава и днес по скандален начин. Само в рамките на 15 дни тази пролет, между 26.03.2018 до 12.04.2018 година, семейство Пешови печели цели 7 нови договора с държавната фирма "Булгартрансгаз". Интересно, как би обяснила всичко това председателят на УС на "Булгартрансгаз" в този период и в момента, Таня Захариева.

Захариева бе член на управителния съвет на държавната газова компания до внезапната смърт на Героги Гегов тази зима, след което зае неговата позиция на която е и до днес. Председател на Надзорния съвет на държавното предприятие пък е Кирил Георгиев.

Нека припомним също така, че преди време Таня Захариева бе председател на общинския съвет в Хасково. Тя стана известна с това, че след парламентарните избори през 2014 г. се отказа от депутатското си място в групата на ГЕРБ при съставянето на 43-ото Народно събрание, а след това стана председател на УС на "Булгартрансгаз". През октомври миналата година името й бе замесено и в скандала "Кумгейт", свързан с назначенията на различни постове на хора, близки до депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Друга тема е, че от край време държавната фирма "Булгартрансгаз" избира за поръчките си фирми, които въобще нямат опит в изграждането на газопроводи. Нито разполагат с необходимото оборудване. 
Тази практика на Булгартрансгаз е порочна и изпълнява чисто имиджова функция, особено щом иде реч за "приятелите" от "ГБС". 

През 2016 година различни онлайн медии пишат за странната практика при подобни обществени поръчки, за водеща при реализацията на подобни проекти да бъде избирана строителна фирма, а не фирмата, създала висототехнологичното съоръжението. Подобен фрапантен случай от същия период е проектът за модернизацията на компресорни станции (КС) Странджа, Ихтиман и Петрич – проект реализиран отново от фирма "Главболгарстрой" в партньорство и с референциите на фирма "Солар Турбо", като подизпълнител (един от световните лидери в изграждането на газокомпресорни агрегати). 

Реализацията на този проект донесе на "Главболгарстрой" преди всичко имидж на “строител на КС”, както разбира се и огромна печалба, защото при прогнозни разходи от около 130 млн. лв.за реализация на проекта (по оценка на "Булгартрансгаз"), договорът, който фирмата подписва с "Булгартрансгаз" е за 210 млн. лв. Колко от тези 210 млн. лв. е усвоила "Главболгарстрой" и колко "Солар Турбо" е много интересен въпрос, пише преди 2 години Капитал. Предполага се, че става дума за над 105 млн. лв., въпреки, че участието на фирмата вероятно се свежда само до грубото строителство, което като стойност е от порядъка на 30 % от цената на проекта. Този “имидж”, обаче, създава имидж на фирмата,  за да може да бъде тя ангажирана и за други високо технологични проекти в сферата на преноса на природен газ, като изграждането на газопроводи с голям диаметър, въпреки, че фирмата няма необходимия опит за това. Нито пък подходящо оборудване. 

Всъщност именно това се случва и тази пролет, когато "ГБС" за 15 дни печели цели 7 договора с "Булгартрансгаз". Някой ще каже, специалисти са по изграждането на газопроводи, но това би било доста далеч от истината. Истината е, че докато кокичетата растяха "ГБС" отново прибра договори на обща стойност ...............

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

 

 

Оставете коментар