Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Най-големият сръбски вестник: Властите в Белград разследват българския банкер Цветан Василев за фиктивни заеми!

Най-големият сръбски вестник: Властите в Белград разследват българския банкер Цветан Василев за фиктивни заеми!

Това пише в днешния брой сръбският вестник BLIC

Сръбските власти са започнали разследване на Цветан Василев заради фиктивни заеми, които не са били регистрирани в централната банка на Сърбия, но са отчетени като инвестиции, пише в днешния си брой сръбския вестник BLIC. 

Медиите в западната ни съседка вече в продължение на няколко месеца интензивно пишат за различните финансови игри на българския банкер криещ се в Сърбия. Днес най-тиражният сръбски вестник „Blic“ публикува материали, разкриващи факти за престъпната дейност на Цветан Василев на територията на Сърбия. 

Същата медия на 8 юли тази година публикува серия от разкрития от които стана ясно пък, че от началото на тази година сръбската прокуратура разследва Василев заради опита му да фалира с фалшив дълг сръбската фабрика за стъкло в гр. Парачин, се оказва, че в най-скоро време може да му бъде повдигнато обвинение. В статия от събота „Blic” прави нови разкрития, цитирайки близък приятел на банкера-беглец.

Според този източник, когато Василев е дошъл в Сърбия през 2014г., съветникът на тогавашния президент Томислав Николич – Предраг Микич, му е съдействал, за да получи закрила. Въпреки че и досега се укрива от българското правосъдие, което го издирва заради фалита на КТБ, оказва се, че в Сърбия също има съмнения за неговата дейност. Твърди се, че основната му цел е била да причини фалит на най-голямата фабрика за стъкло, за да може да открадне активите й. Приятелят на Василев посочва, че за тази цел, той е създал фиктивен дълг от 47 милиона евро, а контролираната от него фирма „Вексилум“ се е опитала да обяви завода в несъстоятелност.

Същият човек разкрива, че страхувайки се от разследването в Сърбия, в момента Василев се опитва да осъществи контакт на най-високо ниво в сегашното правителство в западната ни съседка. Обещанието му е било да инвестира голяма сума пари в сръбската икономика, но в действителност същият никога не е имал такива намерения, а се опитва единствено да печели време, за да избегне екстрадицията, тъй като би се върнал в България, само ако има промяна в управлението там. Събеседникът на “Blic” завършва, че както е изоставил хората си в България, 17 от които вече са на подсъдимата скамейка, Василев ще направи същото и в Сърбия спрямо тези, които му помагат в момента.

В същото време днес Blic официално съобщи, че Василев е разследван и за фиктивни заеми, които не са били регистрирани в централната банка на Сърбия, но са отчетени като инвестиции.

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар