Неделя, 21 Април 2019
Неделя, 21 Април 2019
Скандалната гей дружинка "Смучи София" ламти да лапне Централна Баня- изхвърлят музея от култовата сграда заради клуб за хомосексуалисти

Скандалната гей дружинка "Смучи София" ламти да лапне Централна Баня- изхвърлят музея от култовата сграда заради клуб за хомосексуалисти

В последните дни активистите са се заели с позорната акция да изхвърлят от историческата за столицата сграда музея и настояват тя да бъде превърната пак в къпалня! 

Скандалната столична гей дружинка "Спаси София", по-известна като "Смучи София" заради поръчковите им добре платени от грантове акции, ламти да лапне и Централната баня. В последните дни активистите са се заели с позорната акция да изхвърлят от историческата за столицата сграда музея и настояват тя да бъде превърната пак в къпалня! 

Това е заявено по време на обществено обсъждане за съдбата на сградата от гей формацията. За да не остане никакво съмнение какво седи зад мераците за къпане на обществени места, на 5 декември в ефира на БНТ бе прочетен апела на видния гей-активист и неосъществен политик Виктор Лилов за устройване в сградата на спа-център. Бе приведен и пример с прочуто баня в центъра на Будапеща за която в "Гугъл" всекибързо би открил, че е най-известното гей-сборище в цяла Централна Европа с легендарен нощен клуб, на пейките на който всяка вечер гейове от целия континент се отдават на страстни ласки.

Такъв туризъм трябвал на София, заяви Лилов и обяви, че той бил редовен клиент на прочутия обект в Будапеща и се борел за такъв и у нас. Запознати с темата веднага си припомниха култовата роля на бившата Централна Баня за българските хомосексуалисти, описани в прочутата статия на доц. Михаил Груев "Комунизъм и хомосексуализъм", в която четем следното:

"Според донесенията на ДС, през 1962 и 1963 г. част от артистите от оперетата се опитали да "завоалират" официалното си афиширане под формата на нещо, което в годините на прехода би било определено като "хепънинг". Става дума за своеобразно шествие, което тръгвало от Централна баня и стигало до Горна баня.

Участниците в него носели и кофа с вазелин. Накрая на шествието сядали без гащи, ядели гевреци и се навеждали да събират нарочно разпиляната наоколо леблебия, правейки си същевременно солени шеги. Ролята на кофата с вазелин като ритуален атрибут има важно значение в подкрепа на изложената вече хипотеза за трансформацията на Петльовден в нов тип "празненство". В своя "речник на българския жаргон" Г. Армянов споменава екзонимите "вазелин", "вазелинко", "вазелинче" като придобили популярност названия на хомосексуалистите именно в началото на 60-те години.

В крайна сметка пред съда застават театрални и филмови дейци, служител в Главно управление на туризма, балетист от Концертна дирекция, теляк от Централна баня, журналист и др. Осъдените на 2 до 5 г. затвор са поставени при лек режим и работят в тухларните до Южния парк. Както свидетелства един от тях В. Андреев,  в духа на тогавашното разбиране на медицината, с тях са извършвани експерименти за "оправянето" им чрез инжектиране на мъжки хормони.

Един от обектите на този експеримент е транссексуалният балетист И.Иванов, по-известен с артистичния си псевдоним Жанет. Както обобщава Андреев, след провала на хормоналния експеримент, един от обектите, върху които той е упражняван, заявява: "За хомосексуализъм и комунизъм лек няма". В духа на направените на процеса разкрития през следващите години в Софийската Централна баня е окачено голямо табло със снимки на видни "лица с противоестествени прояви" и текст, предупреждаващ гражданите да се пазят от тях.

"По сведения на действащата през 70-те и 80-те години Специализирана група за борба с аморалните престъпления основните средища с национално значение за българските хомосексуалисти са Централна баня, както и тоалетните пред СУ, "В. Коларов" (дн. "Солунска") в София, Пловдивската гара, съблекалните на Варненския плаж, Хисарските и Красновските бани и др. Именно на тези и други места ДС улавя своите жертви понякога при доста унизителни за тях самите обстоятелства".

Затова не е никак случайно, че култовата баня е обект на вниманието на Лилов и неговите съмишленици от "Смучи София", които си припомнят славните дни от близкото  минало и мечтаят за горещи изживявания по подобие на тези в прочутата баня в Будапеща. Скандално е обаче трябва ли гражданите на София да стават заложници на техните похотливи мераци, при това с искането да бъде изхвърлен музеят.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар