ЕКСЛКУЗИВНО ВИДЕО В NBOX: Вижте как изглежда задържаният мъж, който нито една психиатрия не пожела да приеме

ЕКСЛКУЗИВНО ВИДЕО В NBOX: Вижте как изглежда задържаният мъж, който нито една психиатрия не пожела да приеме

NBOX.bg се сдоби с ексклузивно видео от задържането на психично болния мъж. Той е настанен в районно управление, вместо в психиатрична клиника.

NBOX.bg се сдоби с ексклузивно видео от момента на задържането на психично болния 31-годишен мъж, който изпотроши дома си и входа в който живее. Стресирани жители на блока подали сигнал на 112.

Както виждате от клипа, състоянието му е критично - опасен е както за себе си, така и за околоните. 

„Той е буйствал, доколкото разбрах, и трябваше да го караме в ЦПЗ-то, където обаче се оказа, че няма места” разказва Лъчезар Хаджикостов – лекар в Спешна помощ.

Съседите на мъжа първоначално чули крясъци и шумове от апартамента му. След това той излязъл и изпотрошил стъклата в самия вход.

„Някой викаше и крещеше, и чупеше. Аз излязох до стълбите и, като чух колко е страшно, се прибрах. Някой викаше по някого, но другият не отговаряше. Може да има и някакъв вътрешен проблем във себе си”, споделя Любка Златарева.

Дузина полицаи все пак са успели да усмирят мъжа. След като линейката е започнала да обикаля болниците, общо 6 здравни заведения са отказали да приемат болния.

„Снощи се случи нещо, което се случва от повече от една година. Екип на Спешна помощ и няколко екипа на полицията от дневната смяна, забележете, бяха ангажирани с този пациент пет часа. Няма как да го пуснем на улицата - този човек е опасен за себе си и за околните” казва началникът-смяна в Спешна помощ  Делян Георгиев.

Управителят на Центъра за психично здраве, София - Емил Грашнов, съобщи, че са били върнати общо 2-ма души, заради липсата на места. Поради тази причина накрая мъжът е изпратен в районно управление. Д-р Георгиев уточни, че на мъжа няма как да бъде започната терапия, тъй като „районните управления на полицията не са болнични заведения”.

Здравното министерство разпореди спешна проверка по случая. Според статистиката България харчи под 13 лв. на глава от населението за психично здраве. В Германия отделяната за това сума е 350 евро. У нас 3% от бюджета на Здравното министерство отиват за същия проблем. Съветите на Европейската комисия са тази цифра да нарасне до 10%.


Медия

Оставете коментар