Скандал във ВТУ: Ректор превишава правомощията си

Скандал във ВТУ: Ректор превишава правомощията си

Студентският съвет с отворено писмо до президента, премиера, омбудсмана, председателя на НС и МОН

С отворено писмо до институции и медии излезе Студентският съвет от великотърновския университет. В него се сигнализира за превишаване правомощията на ректора.

Ето цялото писмо без редакторска намеса:

Уважаеми дами и господа, от Министерство на образованието и науката, уважаеми г-н Бойко Борисов, уважаема г-жо Мая Манолова, уважаема г-жо Цвета Караянчева, уважаеми г-н Румен Радев, уважаеми приятели от Национално представителство на студентските съвети, днес във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" се случва нещо, невиждано в България за последните 117 г.

Днес студентската автономия, висш принцип в целия цивилизован свят, беше грубо погазена. Ръководството на университета, в нарушение както на всякакви закони и правилници, така и на обикновените човешки норми, по най-груб начин изгони от територията на университета членове на Студентски съвет, ангажирани с провеждането на частични избори за попълване състава на Съвета.

След като само преди седмица бяхме публично обвинени, че ние саботираме предстоящите избори за ръководни органи на ВТУ, днес нашите обвинители прибегнаха до саморазправа с една цел - продължаващо очерняне образа на Студентски съвет.


Уважаеми дами и господа, ситуацията във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" придоби изключително грозни мащаби. Академичният дух отдавна е отстъпил място на омразата и междуличностните боричкания. В това, по най-груб начин, бяхме замесени и ние, студентите. 


Някои хора, мислейки единствено за собственото си бъдеще, забравиха, че това, което ни обединява, е по важно от всичко, а именно - доброто име на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Оставете коментар