Петък, 06 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 06 Декември 2019
Гигинският манастир на търг заради дълг от 330 000 лева

Манастирът "Свети Козма и Дамян" до село Гигинци се появи в списъка за търг с тайно наддаване заради кредит от над 300 000 лева. Целта на заема била манастирът да плати на строителите

Дълг от над 330 000 лева потърсиха синдиците на КТБ от Гигинския манастир. Сумата е била изтеглена от манастира за съфинансиране на ремонт на светата обител с европейски пари.

Манастирът "Свети Козма и Дамян" до село Гигинци се появи в списъка за търг с тайно наддаване заради кредит от над 300 000 лева. Целта на заема била манастирът да плати на строителите.

„Съвкупно беше 790 000 лева. Този проект се изпълни от една фирма, която получи един кредит от 395 000 лева. При това кандидатстване манастирът, такъв е законовият ред, участва заедно с тази фирма и парите ги получи манастирът. Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта”, обясни пред bTV отец Никанор, игумен на Гигинския манастир.

През януари 2016 г. Брезнишкият районен съд изпраща заповед за изпълнение. От манастира обаче нищо не може да бъде конфискувано.

„От 1 януари влезе една поправка в Закона за вероизповеданията – принудителното изпълнение срещу църкви и манастири вече не е възможно. Ето, фирмата изчезва, парите увисват”.

Така строителната фирма завлича банката с 42 милиона лева.

„Когато научихме това и аз се усмихнах, просто ми стана ясно. Това е животът, мога да кажа – Бог да пази всеки”, каза отец Никанор.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Как обаче европроектът е бил изпълнен, след като парите за съфинансирането не са стигнали до манастира?

Проектите за религиозните храмове се контролират от Фонд „Земеделие” от договорите – до това дали обектът се използва по предназначение.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни, че проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите са се финансирали на 100%.

„Финансиране е било необходимо за самото строителство и изграждането, защото знаете, европейските правила по всяко едно финансиране предполага, че първо трябва да се изгради проектът и след това да се разплати от разплащателна агенция”, допълни Румен Порожанов.

По информация на Би Ти Ви до момента не се е появил кандидат, който да изкупи кредита на манастира.

През 2011 г. Гигинският манастир получи от правителството 210 000 лева и стана известно, че измежду дарителите на манастира са тогавашният мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, Бойко Борисов и Сергей Станишев.

А по повод на критики за отпускането на големи средства за Гигинския манастир Борисов каза, че за "Началника" (Бог - бел.ред.) не трябва да се свидят пари.

През 2013 г. в манастира като ктитор беше изографисан образа на Цветан Василев, а скоро след това беше заличен по желание на самия Василев. Той редовно е правел дарения, като сумите са варирари от 8 хил. до 100 000 лева. През 2010 г. той е направил 8 дарения, чиято обща стойност е 372 000 лева. А през 2009 г. е дарил еднократно 100 000. лева.

През април 2015 г. отец Никанор благодари на Бойко Борисов за ремонтирания двулентов път до манастира. А през май в присъствието на премиера беше открит реставрираният манастир.

Тогава на откриването обновената света обител, за която бяха отпуснати средства в размер на 700 хил. лв.,, присъства и вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която се обърна към Борисов: „Като човек, който отговаря за парите на Европа искам да ви благодаря за това, че направихте отново възможно тези пари да идват в България и да служат на българските хора. Бяха спрени програмите, пари стояха и не работеха за България, но вашето правителство направи всичко възможно доверието на хората да се върне”, обясни Георгиева. „Това, което най-много ме зарадва днес е че видях как това правителство и вие г-н премиер, правите всичко възможно не само да има инфраструктура, но и да има подкрепа за духовността на България. Това, че имаме манастири, училища – за това трябва да върви европейската солидарност. Имаме 32 млрд лв. за следващите 7 години. В резултат на вашата отлична работа, на вашите министри, вече 10 млрд. са на разположение на България. Браво на бате Бойко!”, каза още Кристалина Георгиева.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Преди три дни бившият служебен премиер Ренета Инджова прогнозира, че след "Апартаментгейт" ще дойде "Магистралагейт", "Манастиргейт".

Тя бе категорична, че "Апартаментгейт" не е приключил. След "Къщагейт" ще се заредят "Манастиргейт", "Магистралагейт", "Офшоргейт", след това друг гейт".

Църногорският Манастир „Св. Св. Безсребреници и чудотворци Козма и Дамян“, известен и като Гигинския манастир в Пернишко, е един от първите манастири и може би най-активният в страната при усвояване на евросредства по ПРСР. Не само за крупно строителство, но и за разработване на собственото си земеделско и животновъдно стопанство. Това звучи добре, ако в медийното пространство не излезе информация, подплатена с факти и документи ,че това е първият манастир, обграден и пленен от обръч клонирани фирми, натрапващи се с  „монастирско“ в наименованията им.

След актуална справка  в Имотния регистър става ясно, че още от декември 2016 година игуменът архимандрит Никанор, е отдал под аренда над двадесет манастирски поземлени имоти на фирма „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД. Фирмата е с капитал 2 лева и е собственост на 19 годишния Петър Петров Рангелов.

Семинаристи от Софийска духовна семинария разказват, че  Петър Петров Рангелов е изключен от редовно обучение за употреба на непозволени вещества.

Очаквайте подробности

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар