Скандален запис разкрива, че кметът на Благоевград (ГЕРБ) завлякъл общински съветник от Зелените с 300 000 лв.!

Скандален запис разкрива, че кметът на Благоевград (ГЕРБ) завлякъл общински съветник от Зелените с 300 000 лв.!

Обществена тайна е конфликтът между Тодоров и Камбитов, но кметът се ползва с медиен комфорт

Топ Преса - югозападният таблоид” публикува на Фейсбук страницата си скандален запис с общинския съветник от Благоевград Андон Тодоров, който от месеци води морална битка с кмета на Благоевград Атанас Камбитов. На записа ясно се чува репликата на общинския съветник: „Да приключи тая война, да си ми направи ресто на парите! Искам си парите, които дадох за кръста и Пирин Благоевград!”. От казаното става ясно, че Андон Тодоров води дела с кмета и че досега е загубил 300 хиляди лева.

Още през февруари т.г. по време на заседание на Общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров обяви, че затваря бизнеса си в града заради кмета Атанас Камбитов и изтъкна, че градоначалникът от ГЕРБ, „облечен във власт, си позволява да мачка с всякакви средства – позволени и непозволени“.

„Днес затварям всякакъв бизнес в Благоевград. Бизнес граден повече от 20 години, семеен бизнес. Бизнес, с който съм си хранил не само моето семейство, а и много други семейства. Няма да влизам в подробности, но единствената причина за това е лицето Атанас Камбитов. Този човек, облечен във власт, си позволява да мачка с всякакви средства позволени и непозволени, да притиска опонентите си. Не само в бизнеса, но и в политиката. Този човек не търпи критика, той не може да понесе, това което извадихме като проблеми в неговото некадърно управление. Този човек започна лична саморазправа! Крие се зад подписите на своите подчинени, превърна общината в ЕООД, превърна я в негова фирма, вижте само назначенията… Не зачита длъжността общински съветник, той самия изпълнява две роли - на председател, а понякога и на областен управител. Стоя зад всичко казано и мога да го докажа. Знаете силата на един кмет, той е с огромни правомощия, той може да влияе по различни начини на процесите. За неговите хора и приближени фирми може всичко, да нарушават закони, срокове и т.н. А за конкурентите в бизнеса и политика трябва да им търсим цаката, за да ги смажем. Е, направихте го г-н Камбитов, смазахте бизнеса, но няма да смажете истината, няма да смажете мнението на хората, което надявам се, скоро да ви покажат. Видов ден наближава. Благодаря“!", споделя тогава Тодоров, цитиран от Regiona.bg.

Според информация на местни медии, кметът на Благоевград Атанас Камбитов финансира определени медии в региона, с което си осигурява безкритични публикации. По този начин и нарушения, и възражения срещу него остават покрити за широката общественост.

Свързано изображение

Обществена тайна в града е конфликтът между Тодоров и Камбитов. Според запознати той е свързан с парк “Бачиново“ и продажба на земя.

Прозира и лична саморазправа, след като кметът затваря сградата, която строи Тодоров, а на метри от нея се строи сграда на приближен до Камбитов, за която местни медии пишат, че е незаконна и има сигнал в прокуратурата.

В качеството си на общински съветник Тодоров е депозирал сигнал до Регионалния отдел за национален строителен контрол с искане за проверка на ниската сграда, строяща се с кметски протекции до неговата.

Пред Blagoevgrad.regiona.bg преди два месеца Тодоров споделя:

„Постройката е върху имот публична общинска собственост, актуван по- късно като частна общинска собственост, без за това да има решение на ОбС. На декемврийската сесия кметът Камбитов внесе искане за продажба на терена от 155 кв. м. на подозрително ниска цена от 54 717лв . Нещо повече, зам.-кметът по строителсвото инж. Е. Тунева подведе писмено общинските съветници като декларира, че върху имота няма образувана преписка и констатирано незаконно строителство. Тъй като бях отстранен по средата на заседанието на ОбС и не можах да упражня правото си да гласувам, отидох на място и бях озадачен като видях, че върху въпросния терен има построена сграда. Това ме провокира като съветник и член на Комисията по териториално и селищно устройство при ОбС да сигнализирам РОНСК. В отговора, който получих се посочва, че при тях няма никаква информация за строителство на въпросното тяло и контролът е изцяло в компетенциите на общината. За по- голяма яснота ще обясня, че след одобрение на всеки проект в общината, той се изпраща в РОНДК за проверка дали всичко е наред и ако няма възражения в 14- дневен срок, той влиза в сила. Липсата на каквато и да е информация в РОНСК за ниското тяло означава недвусмислено, че то е незаконно. Меко казано е странно, защо по всички сигнали до общината с искане за ревизия на строителството върху терена на бившата автогара , където строител е фирмата , на която управител е бил бившият зам. кмет по строителството и кумашин на кмета Янко Янков се действа мудно, ако изобщо нещо се прави, а по сигнала на съученика на Камбитов , касаещ сградата, на която съм инвеститор всичко се придвижва мълниеносно и дори се дават пресконференции.
Защо няма никаква информация за обществото какво и как се случва там, а казусът, свързан с името ми Камбитов коментира в пресконференции и интервюта!?

Двете сгради са на метри една от друга и на практика се конкурират в цените. Имам съмнения, че по нареждане на кмета Камбитов в общината могат да се подменят и унищожат документи, касаещи незаконното строителство , а и не само него. Основания за притеснения в тази посока ми дават поредицата от назначения на хора от обкръжението на Камбитов: дъщеря му е назначена в общинското дружество „Благоевград фест“, племенницата му също е общински служител, сестрата на зам. кмета Христина Шопова е назначена в отдел „Евроинтеграция“ , а майка й е в едно от социалните звена към общината. Дъщерята на секретаря на общината София Янчева работи в общината, племенница на председателя на ОбС Радослав Тасков е назначена в счетоводството към отдел „Култура“, на зам.-кмета Иво Николов жена му е в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Финансистките Стояна Иванова, Татяна Николова, както и юристът Антония Методиева, освен че са на трудови договори в общинска администрация, имат и граждански договори в общински дружества. На Татяна Николова пък мъжът й е домакин в ЦЛТРДБ.Това съм чул аз, това говорят хората, за това го казвам и пред Вас. Всички тези назначения не са заварено положение, а са направени през мандата на кмета Камбитов. Комисията по конфликт на интереси вече започна едно разследване срещу градоначалника на Благоевград по сигнал на уволнения главен архитект Васил Тинчев. Смятам, че в община Благоевград е налице злоупотреба с власт от страна на кмета Камбитов и настоявам той да се оттегли от поста докато текат разследванията.”

На снимката: общинският съветник от Партията на зелените Андон Тодоров

Оставете коментар