Напрежение пред някои РИК в страната, бюлетини и протоколи в кофите за боклук

Напрежение пред някои РИК в страната, бюлетини и протоколи в кофите за боклук

Продължава приемът на секционни протоколи в 26 РИК, която събира книжата от 420 секции в общините на Софийска област. 

Повече от 12 часа председателите на секционните комисии от София-област не могат да отчетат протоколите. Причината за забавянето отново е грешка в попълването на протоколите и отчитането на машинното гласуване. В кофите за боклук има бюлетини и чернови на протоколи за отчитане на преференции.

"Ако не си носим някаква храна, са ни дали вчера по едно кюфте и по едно кебапче с питка хляб. Айде, без храна ще издържим, обаче какво? Да припадаме ли вече? Струва ли си? Повече от 24 часа работим", коментираха чакащи.

Районната избирателна комисия работи на пълни обороти, но има много грешки, обясни говорителят на Областната управа Ваня Костадинова:

"Липсват изписани нули в протоколите там, където не е гласувано за партия или коалиция. В три секционни комисии наново са извадени бюлетините и са броени".

Масови грешки в протоколите във Враца

В Районната избирателна комисия във Враца се бави приемането на изборните книжа заради масови грешки при попълването на протоколите от секциите. Десетки членове на секционните комисии чакат от нощта да отчетат резултатите. Десетки представители на секциите от отдалечените общини – Козлодуй и Оряхово, чакат с часове Районната избирателна комисия във Враца. “Тук сме от три и половина, кога ще минем е Божа работа! Но все пак сме на работа и би трябвало това нещо да се съобрази. Това чакане, хора, които спят по чували и по автобуси, това не трябва да е така“, коментира една от чакащите. Масово не са попълнени правилно т.нар. контроли, които са седем за хартиените бюлетини и единайсет за машинното гласуване. Заради грешки при изписването на резултатите за 10 секции ще се наложи повторно преброяване на бюлетините. Според говорителят на РИК Красимир Колев много от членовете на комисиите не са чели указанията на ЦИК за попълването на изборните книжа.

Объркано окомплектоване на страниците от протоколите във Велико Търново

12 часа продължи приемането на бюлетините и изборните книжа в Районната избирателна комисия във Велико Търново. Един от членовете на секционна комисия е получил на опашката тази сутрин инсулт, оказана му е медицинска помощ. Объркано окомплектоване на страниците от протоколите, което е направила Община Лясковец при раздаването на книжата на секционните комисии, е довело до разбъркване на страници с различни номера и това създаде проберем при отчитането на изборните резултати и напрежение тази сутрин между чакащите над седем часа комисии да предадат бюлетините. Резултатите ще бъдат зачетени, не е от правомощията на РИК да наложи санкция на Община Лясковец, посочи председателят на комисията Десислава Йонкова. При 61% извадка от протоколите ГЕРБ е първа политическа сила в областта с 30.9% от гласовете, БСП е втора политическа сила в област Велико Търново с 28.95%, следва ДПС – 9.28%, ВМРО – 8.68%, "Демократична България" – 4.7%. С квадратчето "Не подкрепям никого" са гласували 1312 избиратели. 

Грешки и несъответствия забавят отчитането на резултатите в Ловешко

Проблеми с попълването и окомплектоването на протоколите, грешките и несъответствията в тях доведоха до огромно забавяне при отчитането на резултатите от изборите в Ловешка област. Наложи се членове на секционни избирателни комисии да бъдат събирани през цялата нощ в Районната избирателна комисия, за да подписват новите протоколи. Все още междинните резултати показват, че ГЕРБ води с 34.02%, БСП събира 24.22%, ДПС - 16.41%, а ВМРО - 7.14%. Останалите партии са под прага. В седем от осемте секции в община Летница се е наложило преписване на протоколите заради несъответствия в номерацията на страниците им, поясни председателят на РИК Валентина Недялкова: 

"От общинската администрация не е обърнато внимание и всъщност протоколите се оказват със съвсем различни страници, т.е. не може да се приеме, че има протокол, не могат да бъдат сканирани, не могат данните да бъдат отчетени".

Недялкова допълни, че е имало и проблеми с отчитането на резултатите от машинното гласуване, а заради несъответствия в попълнените данни в протоколите и действителните гласове се е наложило две ловешки секции да броят повторно бюлетините. Тя обобщи на какво основно се дължат проблемите и забавянето при отичането на резултатите  от изборите:

"На неподготвеност на членовете на секционните избирателни комисии и на изключително подценяване от страна на политическите партии и коалиции, които са посочили своите кандидати в тези комисии".

Тя подчерта, че някои комисии не са имали нито един представител на проведеното обучение.

В Бургас ГЕРБ побеждава БСП с 8% разлика

При избирателна активност от 31.95 %, най-ниската регистрирана на избори в Бургаска област, водеща политическа сила е ГЕРБ с 29.51% от имащите право на глас, сочат данните на РИК Бургас при обработени 100% от протоколите. Следва БСП, която изостава с 8%. Непосредствено след това е ДПС с 18.99%. На четвърто място е ВМРО със значително по-нисък резултат от 6.49%. За бургаския независим кандидат Христо Симеонов са гласували 1417 души или 2.27% от гласоподавателите. Едва близо 9 хиляди души в цялата Бургаска област са се възползвали от машинното гласуване.

ГЕРБ води в Смолян с 33.27%

Политическа партия ГЕРБ води в изборния резултат в област Смолян с 33.27 процента от гласовете. Данните са от междинни резултати на Районната избирателна комисия в Смолян при 99 на сто обработени секционни протоколи. Втора политическа сила в областта е “Движението за права и свободи“ с 28,06 подкрепа. Гласовете за БСП са 20,47%. За ВМРО са гласували 3,27 на сто от избирателите, а вотът за "Демократична България" е 2,05%. Гласуването в областта на проведените вчера избори за европейски парламент са при 40 на сто избирателна активност. Гласовете от машинното гласуване са 6,03 на сто.

Изравняване между ГЕРБ, ДПС и БСП в Пазарджик

При 64% обработени протоколи от РИК в Пазарджик изборните резултати показват изравняване между ГЕРБ, ДПС и БСП. Най-активно са гласували в родопските общини. Към момента ГЕРБ събира 25.99%, следвана от ДПС с 24.63%. Междинният резултат за БСП е 24.58%, а за ВМРО - 7.35%. За "Демократична България" са гласували 3.37%, показва извадката. "Воля" събира малко над 3%. Слабо представяне за Волен Сидеров и Валери Симеонов с по 1%. Резултатите са при 29% активност за областта. Най-малката община - Сърница, е гласувала най-активно - 64.61%, следвана от Батак с почти 52%. Най-слабо са гласували в Панагюрище и Пазарджик. В РИК - Пазарджик не са пристигнали протоколите от секционните избирателни комисии в Панагюрище и Стрелча. Обработката на документите се извършва бавно заради много грешки при отчитането на машинното гласуване и невалидните бюлетини, каза говорителят на РИК Тони Власев:

"Процедурата е сложна. Има грешно записани гласове - къде действителни, къде недействителни. Машинното гласуване не е вкарано като гласове по протоколите и там възникват вече проблемите. Отчет има, но не е вкаран в хартиен протокол, не е прибавен към общия резултат. Чакаме от Стрелча и Панагюрище, за да приключим с всички комисии. Тук до обяд трябва да ги транспортираме, а пък ние кога ще ходим на ЦИК, не знам".

ГЕРБ първа сила в Хасково

С 32.82% ГЕРБ е първа политическа сила в област Хасково при обработени от Районната избирателна комисия 44.51 на сто от протоколите на секциите. Според междинните резултати БСП се нарежда на второ място с 24.43%, трета е ДПС с 22.51%. Следват ПП ВМРО с резултат 5.97% и Демократична България с 2.60%. Данните на РИК са към 6.00 часа тази сутрин.

Междинни резултати във Варна и в Благоевград

Междинните резултати във Варна сочат, че ГЕРБ получава 33.43% от гласовете, БСП - 22.30%, ДПС - 12.7%. "Воля - Българските родолюбци" събира 7.78% подкрепа, ВМРО - 7.21%, "Демократична България" - 5.39%. Окончателните резултати за гласуването в областта се очаква да бъдат обявени днес.

Междинните резултати в Благоевград при 61% обработени протоколи, сочат преднина на коалиция ГЕРБ - СДС от 34%, следвани от "БСП за България" - 22.50%. На трето място е ДПС с 16.4%, следвана от ВМРО с 10.67%. За "Демократична България" са гласували малко под 5% от избирателите, партия "Воля" събира 3%. Границата от 1% са прехвърлили "Път на младите" и Десислава Иванчева. Около 100 секции все още чакат пред сградата на Драматичния театър в Благоевград, за да предадат изборните книжа. Окончателните резултати от изборите за ЕП в Благоевград се очаква да бъдат обявени около обяд.

БСП изпреварва ГЕРБ в Плевен

В Плевен най-много гласове е получила "БСП за България" при обработени близо 99 на сто от протоколите на секционните избирателни комисии. Разликата с ГЕРБ, които са втори, е 3.56%. 27.45% е активността област Плевен на изминалите избори за членове на Европейския парламент. Приемането на протоколите приключи около 9.00 часа.

ДПС първа в Кърджали

ДПС е първа политическа сила в област Кърджали, показват междинните резултати на Районната избирателна комисия. При обработени близо 70 процента от протоколите Движението получава над 65 на сто от действителните гласове. Втора след ДПС е партия ГЕРБ с 15,5% подкрепа, а трета е БСП с 8.2%.

ГЕРБ печели изборите в 10-и избирателен район - Кюстендил

ГЕРБ печели изборите в 10-и избирателен район - Кюстендил с над 7 пункта спрямо БСП, сочат окончателните резултати от вота, които станаха известни малко преди 13 ч. Трети са ВМРО. Избирателната активност е малко под 30%.

За ГЕРБ са подадени 12 777 гласа, за БСП 10 355 гласа, ВМРО взима 2828 гласа. Цели семейства в Кюстендил са наследници на бежанци от Македония преди повече от век и това обяснява високия резултат на войводите, коментират активисти.

РИК в Кюстендил се справи с работата си, но имаше и много трудности, призна председателят Красимир Петров: "Получи се известно забавяне, но то е продиктувано от обстоятелството, че имаше машинно гласуване в 56 секции, което забавя цялата процедура. Абосюлто вярно е, че има доста неподготвени членове на СИК. При всеки следващ избор са все по-неподготвени за съжаление. Може би трябва да се мисли за професионална изборна администрация с цел отпадане на този квотен политически принцип, който е при формиране на съставите".

В област Велико Търново разликата между ГЕРБ и БСП е 0,13 %

В област Велико Търново разликата между ГЕРБ и БСП е 0,13 % или 86 гласа в полза на партията на Бойко Борисов. Според окончателно обработените изборни резултати до урните са отишли само 31% от гласоподавателите, което е с над 20 на сто по-ниска избирателна активност от миналите евроизбори. 

За две години ГЕРБ успя да стопи в област Велико Търново разлика от над 4200 гласа от парламентарните избори и на евровота вчера получи подкрепата на 29,31% от гласувалите. БСП остава втора политическа сила с 29,18%. Прави впечатление, че недействителните бюлетини за БСП са повече от тези за ГЕРБ.

След водача Мария Габриел в областта най-много преференции от гласувалите за ГЕРБ получава четвъртата в листата Ева Майдел. При БСП след Елена Йончева втори по подкрепа е Сергей Станишев. При ДПС, която е трета политическа сила с 11,62 процента, втори по преференции е Делян Пеевски. За ВМРО подкрепата е 8,38%. "Демократична България" е с 4,44 на сто. Шестата политическа сила в областта е групата, гласувала с "не подкрепям никого" с 3,02% от вота.

Убедителна победа за ГЕРБ с 33,93 % в Пловдив

В Пловдив, при 100 % обработени протоколи на всички 477 Секционни избирателни комисии, резултатите сочат убедителна победа за ГЕРБ с 33,93 % от вота на гласоподавателите. За БСП са гласували 24,99 на сто от имащите право на глас.

От 16-а Районна избирателна комисия заявиха, че в Пловдив има силен преференциален вот. От ГЕРБ с най-много преференции е водачката на листата Мария Габриел - 5926. След нея се нарежда Лиляна Павлова, която са предпочели 2290 от гласувалите за ГЕРБ. Елена Йончева, която води листата на БСП, е с 4904 преференции. Второто място е за лидера на ПЕС Сергей Станишев, който има 1469 гласа преференциално. Преференциите за водача на листата на ВМРО Ангел Джамбазки са 3672, а за Радан Кънев от "Демократична България" - 1903.

Източник: БНР

Оставете коментар