Над 500 души получили нерегламентиран допуск до държавните тайни

Над 500 души получили нерегламентиран допуск до държавните тайни

Двама началници от служба „Военна информация” са обвинени за престъпление по служба заради издаването на стотици разрешения за достъп до секретна информация в нарушение на закона, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Става дума за бригаден генерал Светослав Даскалов (ръководил структурата от април 2016 г. до 21 май т.г.) и бригаден генерал Пламен Ангелов (който е в момента на поста), уточнява бТВ.

След проверка на ДАНС е започнало разследване, което е установило, че от април 2016 г. до началото на май т.г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията се издавали от служител по сигурността във военното разузнаване, а не от ръководителя на службата. След това документите се използвали за издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“- МО.

На 31 май военноокръжната прокуратура в София е сигнализирала министъра на отбраната и е предложила ген. Ангелов временно да бъде с ограничен достъп до класифицирана информация. Ген. Даскалов е с мярка за неотклонение „Подписка”.

Продължават работата по случая с допуските за класифицирана информация, както и финансовата инспекция във военното разузнаване.

Оставете коментар