Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Бойко Ноев зове премиера за повече армия по границите

Бойко Ноев зове премиера за повече армия по границите

Вариантът на ЕС за квоти за бежанци е обречен на неуспех, смята бившият военен министър 

Трябва рязко да се ускори изграждането на защитните съоръжения против безконтролното нахлуване на големи групи хора. Това коментира бившият министър на отбраната в кабинетите „Инджова“ и „Костов“ Бойко Ноев.

Той дава за пример опита на властите в Будапеща да обуздаят наплива на бежанци. „Унгария е пример, как една такава приоритетна техническа задача може да се реши за седмици. Ние го правим за години, някак си между другото. Когато става въпрос за националната сигурност не могат отчуждителни процедури, строителни разрешения и пр. бюрокрация да бъде оправдание за бавенето”, твърди Бойко Ноев.

Той признава, че призовава за засилване на ролята на армията. „Ние от едната крайност се хвърляме в другата. В началото на годината президентът и военният министър дума не даваха да се издума за патрулиране на границата, съвместно с МВР. След това пратиха на границата с Македония картечари и автоматчици в пълно бойно снаряжение, като в Афганистан“, казва ексминистърът.

„Бутафория, разбира се, автомати без патрони, двайсетина бойци. Пак ни направиха за смях пред съседи и съюзници”, посочи той. Според него министър-председателят Бойко Борисов трябва да влезе и в ролята на военен министър, да свика военното ръководство и да разпореди спешното изготвяне на планове да предислокация на подразделения на армията по южната и западна граници.

По думите му незабавните практически стъпки, които българските власти трябва да предприемат ни най-малко няма да са повлияни от днешните решения в Брюксел и не би трябвало да се влияят. „Европа е в процес на ре-национализация на системите за сигурност, който вероятно ще продължи докато отшуми тази криза. Приказките за общоевропейски решения и за “повече Европа” в тази област ще останат като луксозна обвивка на една бомба със закъснител. Присъединявайки се от една страна към декларативните усилия на Европейската комисия за квотите, например, България не трябва да прави изключение, а трябва както всички останали страни да предприеме свои мерки за опазване на своята къща”, каза още Бойко Ноев.

Той бе категоричен, че опитът за решаването на проблема със солидарността чрез квоти в ЕС е „обречен на неуспех“. Според Ноев заяви, че на днешната среща на вътрешните министри на ЕС няма да бъде постигнато всеобщо съгласие,а големите въпроси ще бъдат прехвърлени на среща на лидерите.

 „Очаквам по-скоро Германия да промени неразумната си политика на пълна отвореност от последните дни. Очаквам източноевропейските страни твърдо да отстояват интересите на сигурността си. Нашето правителство изглежда е решило да заеме някаква междинна позиция, нагласена и към Германия и към плана на Европейската Комисия за разселването по квоти. Съмнявам се доколко тази позиция е е печеливша, още повече събитията я задминаха“/

Според него важно било България да не се съгласява с подписването на празен лист. „Не трябва да се съгласяваме с формули, които в бъдеще автоматично да ни задължават да приемаме процент от нахлуващите в Европа имигранти и бежанци. Въобще, опитът за решаването на проблема със солидарността чрез квоти е обречен на неуспех”, обобщава позицията си Бойко Ноев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар