Сайтове вземат грантове да бранят законите, а бълват пропаганда и фейкове

Сайтове вземат грантове да бранят законите, а бълват пропаганда и фейкове

Показателното е, че в лансирането на пропагандата същите тези издания не спестиха и разпространяваните в световен мащаб опорки срещу президента на САЩ Доналд Тръмп

Грантове за стотици хиляди левове вземат знайни и незнайни сайтове в страната, бранещи не интересите на обществото, а на олигархията. Спонсорът в много от случаите е фондация „Америка за България“, а парите, чийто произход реално е от джоба на американските данъкоплатци, се дават, за да бранят тези интернет издания законността у нас уж с качествена журналистика.

Вместо това обаче сайтовете заливат публичното пространство с фалшиви новини, обслужващи интересите на олигархичните кръгове в страната.

„Капитал“ на Иво Прокопиев и ортаците му подсъдими и обвиняеми босове като Цветан Василев и Огнян Донев например.

Въпросните интернет-страници про форма са независими един от друг, но по-внимателно проучване на връзките им показва, че всички минават под общ знаменател – следите им водят все към „Икономедиа“ на Прокопиев. Това далеч не е изненада, предвид факта, че самият подсъдим разградски бос призна преди няколко години, че държи „мейнстрийма“ у нас и през него се опитва да подмени дневния ред на обществото с теми, удобни за него и партньорите му. В огромния случай – чрез фалшиви новини.

Последният подобен пример е с адрес в Благоевград. „Благоевград нюз“ - местен регионален сайт, пусна в началото на седмицата напоителен материал със заглавие „ОLAF влиза в община Петрич, ще разследват поръчка за реконструкция на несъществуваща сграда“. Изданието обаче използва информационния повод, че Европейската служба за борба с измамите ще разследва измама в размер на 1,4 лева, за да навърже към него откровена лъжа. Изпълнител на разследвания проект е фирмата ВДХ АД (бившият Водстрой 98), която според сайта била свързана с депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Цитираната лъжа е разпространявана вече в продължение на години без грам доказателства именно от медиите, финансирани от Прокопиев, Огнян Донев и Цветан Василев. Тя е опровергавана десетки пъти, защото няма нищо общо с истината, както е видно и от всички изцяло публични регистри в страната. По прозаичната причина, че няма доказателства, които да могат да подплатят манипулацията, и „Благоевград нюз“ не дава такива. За да запълни липсата на факти и да замаже клеветата, вместо това сайтът посочва като свои източници не друг, а авторите на лъжата – флагмана на манифактурата за клевети на Прокопиев - „Капитал“ и подсъдимия за източването на милиардите от КТБ Цветан Василев, бягащ вече над пет години от правосъдието у нас и възмездието за престъплението си.

Не по-абсурден от впечатляващата „достоверност“ на източниците, които „Благоевград нюз“ ползва, е фактът, че сайтът разпространява въпросната лъжа и не само нея с пари, дошли от джоба на американските данъкоплатци. Както е видно от информацията, дадена от самата интернет медиа, „Благоевград нюз“ е издание на сдружение, наречено „Асоциация за свободни медии“. През 2018 г. сдружението е получило грант на стойност 163 340 лева от Фондация „Америка за България“, като мотивът за отпускането на средствата е, че ще предоставя на читателите си „качествена разследваща и независима журналистика“. От вече описания пример е видно точно колко "разследваща", "независима" и фалшива като източниците му е журналистиката, предоставяна от изданието на читателите му, но това също не е изненада предвид факта, че както сме описвали вече в множество материали, подобни сайтове са важна част от манифактурата за лъжи на Прокопиев и сие. Олигархичният кръжец разчита именно на ветрило от десетки знайни и незнайни страници в мрежата, за да разпространяват в интернет лъжите, бълвани от ефира на „мейнстрийма му“. Парадоксалното в случая е, че този мейнстрийм също се ползва от спонсорства за милиони, отпуснати му от фондация „Америка за България“. През 2018 г. „Икономедиа“ е получила 1 500 060 лева също под претекста, че ще защитава качествената журналистика. Грантът е до 20121 г., а точно кое и и кого защитават изданията „Дневник“, „Капитал“ и присъдружните им медии е пределно ясно и лъсна преди няколко години от изтекло съдържание от хакнатия мейл на Прокопиев. А именно- опорките му. Пак през февруари 2018 г. грант по същата линия и пак до 2021 г. е получила и фондация „Инфо спейс“ - издателят на сайта „Медиапул“. Финансирането е на стойност 1,36 млн. лева. 120 000 лева за периода от юни до октомври 2018 г. е получила фирмата „Зебра.БГН“, през която Огнян Донев издава „Клуб З“.

Пари от фондация е взела и bTV, която играе все по-отявлено ролята на пето колело в машината на олигархията.

Това са все средства, които са били отпуснати, за да се брани законността у нас и да се прокламират евроатлантическите ценности. Вместо това обаче ползвателите им ги използват, от една страна, за да бълват манипулации срещу враговете си - основен сред тях именно Пеевски заради законодателните промени, с които беше спрян вторичният грабеж на КТБ и върнат над милиард в масата на несъстоятелността на фалираната от Цветан Василев банка. А от друга – за да бълват проруска пропаганда.

Показателното е, че в лансирането на пропагандата същите тези издания не спестиха и разпространяваните в световен мащаб опорки срещу президента на САЩ Доналд Тръмп.

В неделя те прозвучаха и в родния ефир – от трибуната на bTV, където в свое интервю бившият посланик на Щатите у нас Джеймс Пардю обяви Тръмп за „голяма риба“, която е трябвало да бъде наказана от Сената. Пардю остана в историята на страната ни като посланика, по време на чийто мандат Прокопиев завзе пула „мечта“, но не обели и дума за криминалните практики, чрез които това се случи. Нито тогава, нито сега. Вместо това използва родния ефир, за да изговори поредните тезиси, обслужващи интереси, но не на българското общество, а на задкулисните кръгове, които вече десетилетия грабят и парите, и здравето му. При това го прави от трибуна, финансирана от джоба на американските данъкоплатци. Пари, дадени целенасочено за защита на законността и евроатлантическата ни ориентация, но отиващи за разпространение на фалшиви новини и руска пропаганда и е крайно време US-институциите да си дадат сметка как се харчат грантовете им.

Източник: monitor.bg

Оставете коментар