Вторник, 12 Ноември 2019
Вторник, 12 Ноември 2019
Мини-сериалът „Чернобил“ надмина по рейтинг „Игра на тронове“

Мини-сериалът „Чернобил“ надмина по рейтинг „Игра на тронове“

Сериалът „Чернобил“, разказващ историята на ядрената авария през 1986 година, стана хит, надминавайки по рейтинг дори касовия „Игра на тронове“. Според уебсайта IMDB поредицата е оценена от повече от 100 души и вече е с феноменалния рейтинг 9.7 от 10.

Но не всички са съгласни в високата оценка. Британската актриса и сценаристка Карла Мери Суитсе възмути в Туитър от отсъствието на чернокожи актьори сериала, пресъздаващ трагичните събития, разиграли се през 1986 година в Украйна, тогава част от Съветския съюза. Мери Суит заяви, че е разочарована от създателите на сериала, които, по думите й, смятат, че „чернокожите хора не съществуват“.

Подигравателните коментари не закъсняха. „О, Боже! В СССР? Сериозно?“, запита онлайн потребител. „Историята не е политкоректна“, отбеляза друг. Имаше и откровено възмущение: „Ще прекратя този разговор, защото никой не може да повярва, че такава глупост може да се публикува“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Оказва се обаче, че един от наборните войници, участвали в ликвидирането на последствията от аварията в ядрената централа „Чернобил“ е чернокожият Игор Киряк. Откритието е на украйнското онлайн издание “TheБабель“. През 1985 година Киряк влиза в казармата и попада в 210-та понтонно-мостова бригада, базирана в Киев. В състава на бригадата е и част 75110, в която той служи. Войниците от тази част ликвидират последствията от чернобилската катастрофа от април 1986 до ноември 1990 година.

На 26 април 1986 година генерал-полковник Осипов поставя на частта задачата да направи понтонен мост над река Припят, за да се евакуира местното население. Без оръжие, само с противогази, войниците изминават разстояние от около четири километра и на 2 май мостът е готов. Същата година Хиряк получава благодарствена грамота за „образцово изпълнение на дълга пред родината“. В момента Игор Киряк живее в руския град Череповец.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар