Сряда, 19 Юни 2019
Сряда, 19 Юни 2019
Мини-сериалът „Чернобил“ надмина по рейтинг „Игра на тронове“

Мини-сериалът „Чернобил“ надмина по рейтинг „Игра на тронове“

Сериалът „Чернобил“, разказващ историята на ядрената авария през 1986 година, стана хит, надминавайки по рейтинг дори касовия „Игра на тронове“. Според уебсайта IMDB поредицата е оценена от повече от 100 души и вече е с феноменалния рейтинг 9.7 от 10.

Но не всички са съгласни в високата оценка. Британската актриса и сценаристка Карла Мери Суитсе възмути в Туитър от отсъствието на чернокожи актьори сериала, пресъздаващ трагичните събития, разиграли се през 1986 година в Украйна, тогава част от Съветския съюза. Мери Суит заяви, че е разочарована от създателите на сериала, които, по думите й, смятат, че „чернокожите хора не съществуват“.

Подигравателните коментари не закъсняха. „О, Боже! В СССР? Сериозно?“, запита онлайн потребител. „Историята не е политкоректна“, отбеляза друг. Имаше и откровено възмущение: „Ще прекратя този разговор, защото никой не може да повярва, че такава глупост може да се публикува“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Оказва се обаче, че един от наборните войници, участвали в ликвидирането на последствията от аварията в ядрената централа „Чернобил“ е чернокожият Игор Киряк. Откритието е на украйнското онлайн издание “TheБабель“. През 1985 година Киряк влиза в казармата и попада в 210-та понтонно-мостова бригада, базирана в Киев. В състава на бригадата е и част 75110, в която той служи. Войниците от тази част ликвидират последствията от чернобилската катастрофа от април 1986 до ноември 1990 година.

На 26 април 1986 година генерал-полковник Осипов поставя на частта задачата да направи понтонен мост над река Припят, за да се евакуира местното население. Без оръжие, само с противогази, войниците изминават разстояние от около четири километра и на 2 май мостът е готов. Същата година Хиряк получава благодарствена грамота за „образцово изпълнение на дълга пред родината“. В момента Игор Киряк живее в руския град Череповец.

Свързани статии (по етикет)

 • Средната оценка от матурата по български е 4,06, от втория изпит - 4,67

  Средната оценка от държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас през тази година е добър 4,06, а на втория държавен зрелостен изпит средната оценка от различните предмети е добър 4,67.

 • Вижте как изглежда Чернобил 33 години след взрива

  Видео, заснето с дрон, показа как изглежда към днешна дата град Припят, където на 26 април 1986 г. избухна четвъртият реактор на АЕЦ Чернобил - инцидент, определян като най-тежкият в историята на ядрената енергетика. (ВИДЕО)

 • Владимир Губарьов: Мислите, че всичко е минало? Нищо подобно - радиацията върви нагоре!

  Павел Гутионов,

  Новая газета

  Владимир Губарьов е най-известният и най-високопоставеният съветски журналист, работил в Чернобил веднага след аварията. Заради служебните си задължения е имал достъп до висшите функционери на СССР и да получава информация, за която колегите му дори не са могли да предполагат. Автор на десетки книги и филми - документални и игрални. През юни 1986 г за 8 дни пише пиесата "Саркофаг", заради която едва не е изключен от КПСС, а в Англия го награждават с театралната награда на името на Лоурънс Оливие. Пиесата е поставяна в театри в 60 държави по света. В края на разговора отбелязва: "Не само ликвидаторите на аварията, но и всички ние, които минахме през Чернобил, знаем за живота повече от останалите." И добавя: "След Чернобил аз въобще от нищо не се страхувам".

   

Оставете коментар