Петък, 06 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 06 Декември 2019
Китай отменя концерти заради Далай Лама

Китай отменя концерти заради Далай Лама

Последните потърпевши са американците от „Бон Джоуви“

Следващата седмица американската група „Бон Джоуви“ трябваше за първи път да свири пред публиката в Китай. Концертите в Шанхай и Пекин обаче няма да се състоят, защото са отменени от китайското министерство на културата, съобщава Би Би Си, като се позовава на свои източници.

Официална причина за решението не се дава, но азиатски медии спекулират, че цензорите в Пекин са реагирали остро на факта, че групата „Бон Джоуви“ е използвала снимка на Далай Лама в свои концерт преди 5 години. Вокалистът на бандата пък по-рано през 2010 г- споделял в социалните мрежи мисли на тибетския монах.

Това не е първият случай, в който Китай отменя концерти или забранява на изпълнители да влизат в старата заради духовния гуру или независимостта на Тибет. В азиатската държава не може да стъпва Бьорк, след като скандира „Тибет, Тибет“ по време на песента си „Декларирайте независимост“ при това го направи на концерт в Шанхай през 2008 г. Наскоро пък от китайските забрани пострада и бандата „Маруун 5“, защото неин музикант споделил туит, отбелязващ рождения ден на Далай Лама.

„Линкин парк“ също нямат право да прекрачват държавните граници, след като на младежка конференция в Лос Анджелис през 2011 г. се снимали с Далай Лама. Остър отговор от страна на Пекин срещна и министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън, който се срещна с тибетския духовен лидер през 2012 г.

Властите в Китай наричат Далай Лама „разделител“ и „вълк в монашеска роба“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар