Неделя, 21 Април 2019
Неделя, 21 Април 2019
Мария Мицова пред Nbox: Целя се все по-високо

Мария Мицова пред Nbox: Целя се все по-високо

Всичко което съм постигнала дължа на родителите си, признава сребърното момиче на българския бадминтон

Мария Мицова е една от най-талантливите и прогресиращи български бадминтонистки. Родена е на 20 ноември 1996 г. в Русе. Завършила е Американския колеж във Велико Търново. През изминалия уикенд заедно със съотборничките си в националния отбор Петя Неделчева, Линда Зечири, Стефани и Габриела Стоеви, Мария спечели сребърен медал на Европейското първенство в Казан. Това бе неин дебют на подобен голям форум. Мицова единствена от колежките си завърши турнира без загуба, с актив от четири победи (две на сингъл и две на двойки). След турнира треньорът на отбора Орлин Цветанов обяви Мария за бъдещето на българския бадминтон.

- Мария, как ще коментира Европейското първенство и спечеления сребърен медал?
- Много съм щастлива от успеха. Благодаря на федерацията, че се съгласи да ме вземе в отбора. За мен бе чест да играя заедно с останалите четири по-опитни момичета и да поставим върха на българския бадминтон в момента. Изиграхме невероятни мачове, много изтощителни. Но ние българите не се даваме лесно. Проведохме подготовка на високо ниво. Имахме отлични условия, осигурени от федерацията и направихме много добър лагер.

- Беше най-младата в отбора. Как се чувстваше?
- Като цяло и като опит, и като години, съм по-назад от другите момичета. За мен ще е от голяма полза това, че участвах на Европейско първенство с по-големите момичета като Петя и Линда.

- Какви са амбициите ти за в бъдеще?
- Стават все по-големи. Искам един ден и аз да се боря за участие на Олимпийски игри. Дано това стане през следващия цикъл. В момента все още си търся място, където да се установя и да съм доволна от тренировки и живот. Искам да запиша да уча висше образование. Както знаете, в България тези две неща е много трудно да се съчетаят - професионална спортна кариера и учене. Бягаме в чужбина, оставаме сами, никак не е лесно, но така следваме мечтите си.

- До каква степен получаваш подкрепа от федерацията?
- Останалите момичета имат личен бюджет от министерството. Моето финансиране би трябвало да идва от федерацията. Засега няма, но предполагам, че за бъдеще ще има. Баща ми и родителите ми са моите спонсори. Всичко което съм постигнала дължа на тях. Това, че не съм се отказала и не съм записала образование и да си гледам живота също дължа на тях. Те са адски амбицирани и стоят зад мен, подкрепят ме много. Малко ми трябва още като резултати, за да напредна в ранглиста да ме забележат и федерацията да инвестира повече в мен.

- Треньорите ти отчетоха, че си била най-красивото момиче на турнира и всички погледи са били приковани в теб. Почувства ли се обект на специално внимание?
- Не, не се усещаше подобно нещо. Като цяло ние българките сме най-хубави и винаги сме обект на внимание на турнирите.

- В чужбина ли мислиш да следваш и в каква сфера си се насочила?
- Иска ми се в България. Засега не съм решила още какво. Ориентирала съм се към бизнес, маркетинг, пи ар. Не изключвам и нещо свързано със спорт. В България като кажат НСА примерно, уж не звучи престижно. На запад обаче специалности като спортен мениджмънт се уважават много. Не изключвам и нещо от рода да уча за физиотерапевт, кондиционен треньор, но наистина още не съм решила. Много неща ме теглят и искам да се уча от всичко.

- Занимавала ли си се с други спортове?
- Професионално, не. Като малка в училище съм играла волейбол. Но още от първи клас започнах да тренирам бадминтон и съм се отдала изцяло на този спорт.

- Следиш ли други спортове?
- Не ми остава време. Гледам бадминтона, елитните състезатели, гледаме много на видео, учим се от тях. Винаги съм горда, когато българи имат успехи, нашите гимнастички например много прославят страната.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?
- Да се уча. Не учене,  като в училище, а да научавам нови неща. Например в момента се интересувам как трябва да се хранят правилно професионалните спортисти, все пак и аз вече се водя такава. Кога, как, в колко часа трябва да се яде.

- По график ли се храниш?
- Не толкова, по-важно за мен е какво ям.

- Коя е любимата ти храна, която не можеш да приемаш заради спортния режим?
- Обожавам мляко с ориз и канела. Правя си здравословен вариант - просо с кокосово мляко. Получава се същия вкус, но много по-здравословно.

- Готвиш ли?
- Бях принудена да се науча. От осми клас напуснах семейството си и се преместих да уча във Велико Търново. Там имаше различни ученически столове и не съм имала време да готвя. Във Франция, където в момента играя и живея, нямаше къде да ходя. Но не съм фен местната кухня.

- Имаш ли си гадже?
- Сложно е сериозна връзка да създадеш заради многото пътувания и подготовки. Освен това около мен са основно чужденци, рядко виждам българи. Пребивавам в малко селище до Марсилия, малко хора има там.

- Как отпразнувахте медалите в Казан?
- Отидохме на дискотека в неделя след турнира. Празнувахме заедно с мъжкия отбор на Франция. Познавахме се с повечето от тях, понеже сме се засичали по състезания във Франция. Те също спечелиха сребърни медали.

- Какво обичаш да пиеш?
- Не съм по пиенето, но много обичам червено вино.

- Каква музика слушаш?
- Много съм отворена на всякаква музика. Слушам всичко.

Христо Събчев, Nbox.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар