Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Министерството ще следи олимпийците за допинг

Министерството ще следи олимпийците за допинг

Създадоха комисия за мониторинг и медицински контрол на спортистите преди Игрите

Специална комисия за мониторинг и медицински контрол ще бди над спортистите ни преди Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

В състава на комисията са включени едни от водещите спортни лекари в България – д-р Стефан Стругаров, д-р Иван Иванов, д-р Ангел Лозанов, д-р Милен Димов и директорът на дирекция "Координация и контрол на спортната подготовка" на ММС д-р Любомир Младенов. Председател е д-р Виолета Заркова, изпълнителен директор на Национален антидопингов център.

„Многократно сме предупреждавали, че антидопинговият контрол ще бъде засилен с оглед на предстоящите летни олимпийски игри. Със създаването на комисия искаме да упражним допълнителен контрол върху подготовката на състезателите ни“, коментира министър Красен Кралев.

„Въпреки многократните предупреждения, притеснителен е фактът, че все още има много треньори, които не ползват услугите на лекари при изготвянето на програмата за медицинско стимулиране и възстановяване. Това е предпоставка за допускане на сериозни грешки и уронване на престижа на българския спорт“, допълни той.

От спортните федерации е поискано в срок до 31 март 2016 г. да предоставят списък с медикаментите и хранителните добавки, употребявани за възстановяване в тренировъчния и състезателен процес до олимпийските игри на спортистите със завоювани квоти и тези с възможности за завоюване на квоти.

Трябва да се предостави и информация по каква програма се възстановяват спортистите, кой я изготвя и кой контролира нейното изпълнение.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар