Събота, 22 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 22 Февруари 2020

Красен Кралев: Следим внимателно олимпийците

Красен Кралев: Следим внимателно олимпийците

Мелдоният не е като останалите забранени стимуланти, коментира спортният министър

От началото на годината е засилен контрол върху спортистите ни които могат да спечелят квоти за Олимпиадата в Рио, заяви спортният министър Красен Кралев. Според него случаите с мелдоний трябва да се разграничи от тези с останалите забранени стимуланти.

„Не искам да третирам случая с мелдоний наравно с останалите забранени субстанции, защото е очевидно, че има неяснота около данните за колко време той се отделя от организма. Около 130 са хванатите с тази субстанция спортисти и все още няма наказания. Ще чакаме решението на WADA и предполагам, че всички спортисти ще бъдат третирани еднакво“, коментира пред bTV Кралев.

Борбата с употребата на допинг има две проявления, допълни Красен Кралев.

„Във фокуса на общественото внимание обикновено попада предимно употребата на забранени стимуланти в елитния спорт, но друг по-масов проблем е свободната употреба на хранителни добавки с неустановено съдържание. Единайсетте български състезатели по вдигане на тежести са единствените елитни спортисти с положителна допинг проба през изминалата 2015 г., и то заради замърсена хранителна добавка“, обясни министърът.

България е на нивото на средния показател в Европа за уличени спортисти. През 2013 г. с положителни проби са били 13 български спортисти, а през 2014 – 7. За изминалата 2015 г. в Русия са уличени 54 спортисти, в САЩ – 26, в Чехия – 20, в Германия – 14, а в Австралия – 12.

„Искаме промяна в закона за храните в частта, която регламентира хранителните добавки. Всички знаем, че се продават т.нар „натоварени“ хранителни добавки, които са достъпни в някои фитнес зали“, каза още Красен Кралев.

По думите му исканията на Министерството на младежта и спорта не се посрещат с разбиране в работната група, натоварена с промени в закона за храните. Първоначално ММС е поискало всички производители или вносители на хранителни добавки да представят лабораторен анализ и протокол, който да удостоверява, че съдържанието им отговаря на посоченото в етикета. Тъй като това предложение не е прието от страна на експертите на спортното министерство, е изготвен алтернативен вариант, в който към уведомлението към Агенция по безопасност на храните да бъде представяна декларация по образец за съответствие между съдържание и етикет и за отсъствие на високорискови за здравето субстанции.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner