Вторник, 13 Ноември 2018
Вторник, 13 Ноември 2018

Историческо постижение на Владимир Зографски в ски скоковете в Пьонгчанг

Историческо постижение на Владимир Зографски в ски скоковете в Пьонгчанг

Изключително добро представяне постигна Владимир Зографски в ски скоковете на Олимпийските игри в Пьонгчанг.

Българският скачач влезе в майсторските топ 16 на нормалната шанца. Той се класира на 14-о място, което и най-доброто му постижение през сезона, след като най-доброто му класиране за Световната купа бе 26-а позиция и то на ски полети, а следващото му най-добро представяне бе да се класира 34-ти на последното състезание преди Игрите.

Това е и най-доброто постижение на български скачач на олимпийски игри, като рекордът досега бе Владимир Брейчев, който в Сараево '84 завърши 19-и.

Зографски постигна този успех след 101,5 метра и 106,8 точки от първия опит и 108,5 метра и 119,7 точки при втория опит и общо 226,5 точки. Именно второто скачане го изкачи толкова напред в класирането, като той постигна 8-и резултат в рамките само на вторите опити.

Шампион стана немецът Андреас Велингер с опити от 104,5 и 113,5 метра и общ сбор от 259,1 точки. На почетната стълбичка се качиха и двама норвежци Йохан Андре Фрайтаг и Роберт Йохансон.

Двама поляци водеха след първия опит Стефан Хула - младши и лидерът за Световната купа Камил Стох, но в крайна сметка останаха съответно 5-и и 4-ти в класирането.

Благодарение на титлата на Велингер Германия поведе в класирането по нации след първия ден, в който се раздаваха медали в Пьонгчанг. Германия е с 2 златни медала, следвана от Холандия с 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал. Само с по 1 златен медал са Швеция и домакините от Реп. Корея. С общо 4 медала, но без най-ценния пък следва Норвегия, която събра 3 сребърни и 1 бронзово отличие.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар