Понеделник, 18 Ноември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019
Петър Стойчев влиза в Международната плувна зала на славата

Петър Стойчев влиза в Международната плувна зала на славата

Най-добрият български плувец Петър Стойчев ще бъде приет този уикенд в Международната плувна зала на славата (ISHOF) във Форт Лодърдейл. Това ще се случи по време на 54-ата годишна церемония, а българинът е един от десетте избрани през 2018 година.

Стойчев се превърна във феномен в световното плуване заради своята универсалност при плуването в открити води. Той стана първият плувец, който прекоси Ламанша за седемдесет минути. Българинът печели в надпревари, в които температурата на водата варира между два и 32 градуса. Стойчев триумфира и в Световната купа на ФИНА 11 поредни години, между 2001 и 2011.

Той стана и световен шампион по плуване в открити води през 2011 г. в Шанхай.

Българският плувец има участие на четири олимпиади. В Сидни 2000 и Атина 2004 участваше в плуването в басейн, а след приемането на плуването в открити води за олимпийски спорт, записа шесто и девето място в Пекин 2008 и Лондон 2012. Стойчев записа престижните резултати на 10 километра, след като предпочитаните от него 25 км не са в олимпийската програма.

Петър Стойчев беше знаменосец на България на олимпийските игри в Пекин. След края на кариерата си беше служебен министър на спорта в правителството на Марин Райков (2013 година).

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар