Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Борис Станчев е имал забрана да се състезава и поради това е участвал на турнира в Албания с фалшива самоличност

Борис Станчев е имал забрана да се състезава и поради това е участвал на турнира в Албания с фалшива самоличност

От Българския професионален боксов съюз потвърдиха, че Станчев е българският боксьор, починал в Албания, но заявиха, че той е участвал на турнира без тяхно знание

Българският боксьор Борис Станчев, който в края на миналата седмица почина след боксов в мач в Шкодра, Албания, е имал забрана да се състезава и поради това е участвал на турнира в Албания с фалшива самоличност. Той се е бил за премии между 200 и 400 евро.

Веднага след инцидента в събота от професионалния боксов съюз обявиха в отворено писмо, че починалият боксьор бил Исус Величков, но впоследствие стана ясно, че всъщност починалият е Борис Станчев, втори братовчед на Величков.

Именно Исус е дал своите данни на Станчев, за да може да участва той на турнира в Шкодра, като това не е първият такъв случай. "Аз му дадох документите. Той имаше забрана да играе. Има шест мача с моите данни. Доколкото знам, му плащат, за да пада", обясни Величков пред NOVA.

От Българския професионален боксов съюз потвърдиха, че Станчев е българският боксьор, починал в Албания, но заявиха, че той е участвал на турнира без тяхно знание. "От няколко източника постъпи информация, че лицето, участвало в събитието с трагичен край, е Борис Александров Станчев.

Към момента Българският Професионален Боксов Съюз има обосновани предположения, че Борис Александров Станчев е ползвал чужди документи за получаването на професионален лиценз, с които с чужда самоличност е пътувал в чужбина и участвал нееднократно в спортни събития.

Изясняват се причините и обстоятелствата относно вкарването в заблуждение на Българския Професионален Боксов Съюз и официалните органи. Веднага щом получи необходимата информация по случая, Български Професионален Боксов Съюз ще излъчи официално становище за случилото се", се казва в официално съобщение от Съюза.

В същото време бившият президент на Българския професионален боксов съюз д-р Георги Езекиев счита, че издаването на фалшив лиценз на Станчев няма как да стане без знанието на Съюза. "Проблемът е, че това момче е имало забрана. За да я избегне, е играл с чужда самоличност. Изваден му е фалшив лиценз със съдействието на федерацията, предполагам, защото няма как да стане по друг начин", коментира Езекиев.

Членът на УС на Боксовия съюз Даниел Дамянович обаче е категоричен, от Съюза не са знаели, че Станчев е с подменена самоличност. "Отношенията между състезателя и Съюза – 99% минават през мениджъра", обясни Дамянович. Той не може да си обясни, защо Борис е сменял самоличността си. "Ситуацията е страшно неприятна. Ние сме подведени", коментира Дамянович.

Спортният министър Красен Кралев отсече: "За мен това си е чисто престъпление - криминална проява, кражба на чужда самоличност и явяване с нея. Това е извършено от починалия боксьор." Той посочи, че "тук има няколко въпроса, които сериозно трябва да се разгледат. Те не могат да се коментират в детайли преди да е приключено разследването в Албания".

Според него трябва да се изясни здравословното състояние на Борис Станчов, както и каква е била причината за смъртта му.

"Другият въпрос е кой е бил преглеждан - Исус или другият състезател? Ние ще извършим проверка", увери спортният министър. Според Красен Кралев случаят е изключение и такова нещо не се е случвало. Той допълни, че трябва да се види какви са били мотивите за смяната на самоличността.

Веднага след като е била получена информацията за смъртта на българския боксьор, консулската ни служба в Албания е влязла в контакт с болницата в Шкодра, където тялото на Станчов е било оставено с копие от лична карта на името на Исус Величков.

Завеждащият консулската служба се свързва с роднините на починалия по документи в България и разбира, че става въпрос за друго лице, което е издъхнало на ринга в Шкодра.

По молба на нашата легация албанските гранични власти са направили проверка, от която е установено, че лицето Исус Величков не е влизало в страната, но има данни за преминаване на границата от Борис Александров Станчов. Започнати са процесуално-следствени действия по случая. Нашето посолство е в постоянна връзка с албанската полиция.

Все още не е известна причината за смъртта, защото са спрени действията за медицинските експертизи до установяване на самоличността на лицето. Предстои родителите на Борис да отпътуват до Албания, за да разпознаят тялото на сина си.

Източник: Канал 3

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner