Фейсбук ще ни разпознава без снимка

Фейсбук ще ни разпознава без снимка

Социалната мрежа разработва иновативна апликация

Фейсбук тества нов алгоритъм, който ще има възможност да припознае лика ви сред снимки, дори и да няма ваша сред тях. Той е разработен от отдела за изкуствен интелект с ръководител Ян Ли Чан.

Алгоритъмът ще ви разпознае, без да има ваша снимка, чрез останалите символи, които имат способността да идентифицират една личност. Тези символи включват прическа, дреха, форма на фигурата ви, поза - т.е. движението на тялото ви, обяснява в статията си Smartportal.

"Има много символи, които използваме. Хората имат характерни аспекти дори и когато се наблюдават от странична гледна точка. Например много лесно може да разпознаете Марк Зукърбърг, защото той винаги носи сива тениска", обяснява Ян Ли Чан за New Scientist.

По време на тестването алгоритъмът е бил използван в над 40 000 публични снимки на Flickr, който включва снимки с ясно изображение, както и такива, където лицата не са показани. Точността в разпознаването е 83%, което може да се каже, че е сравнително добра.

Фейсбук вече използва алгоритъм за припознаване на лица сред снимките. Това трябва да улесни степента на разпознаване при споделянето на голям брой снимки с различни личности на тях.

Очаква се тази технология да бъде полезна за определени апликации на компанията като на пример новата Moments.

На този етап обаче тази апликация не е достъпна до европейските потребители именно заради подобни технологии, които се смятат, че застрашават личния живот на хората.

 

Оставете коментар