Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
Не ставайте „рибки“ за измамници в интернет

Не ставайте „рибки“ за измамници в интернет

Чрез сайтове-двойници на известни компании онлайн апаши събират лични данни и номера на банкови карти

Измамници в интернет крадат лични данни и информация за банкови карти от потребители чрез сайтове и имейли, които са пълни двойници на известни компании. За това сигнализират потърпевши, които през последните дни са получили електрони писма уж от авиокомпания Wizzair.

Съобщението гласяло, че регистрацията на дадения човек в сайта на нискотарифната компания е на път да изтече и затова трябва да бъде активирана наново, като се напишат отново имена и данни за кредитната карта на титуляра. Текстът на пръв поглед не буди съмнения, защото е написан на граматически верен и чист български език, в края му е оставен и линк за повторната активация на профила. Той води до сайт, който много прилича на оригиналния сайт на Wizzair и би убедил и най-големия скептик, че измама няма.

Уловка обаче има, защото страницата е огледално копие на тази на авиокомпанията, а акаунта, който в писмото се иска да бъде активиран повторно, никога не е спирал да бъде активен. Данните, които евентуално ще бъдат написани в сайта-двойник, потребителят предоставя напълно доброволно да измамници. „Влезете ли в него пазаруването на лошите може да започне веднага“, коментират потърпевши.

Този номер на интернет апашите е познат на специалистите, но напоследък се наблюдава бум на подобни измами. Използва се фактът, че все по-масово хората пазаруват онлайн, като предоставят за тази цел данни за банковите си карти. Според специалисти прагът на бдителност на потребителите е станал твърде нисък и чрез такава схема те лесно стават „рибки“. Определението идва от наименованието на този тип измами – phishing, идващо от английската дума за „риболов“ (fishing).

Най-често тази измама се прилага на гърба на платформата PayPall, която е много разпространен начин за прехвърляне на пари по света. Често се използват и логата на сайта за продажба на стоки Aliexpress и технологичната компания Apple.

У нас потребителите се оплакват, че се наблюдава чисто родна атака. Подобни съобщения, като това с името на Wizzair, се разпространяват от името на електронната поща abv.bg и дори някои банки. Сайтове-двойници се появиха и на някои чужди букмейкърски къщи.

Специалисти обясняват, че за да се предпазим от подобни измами, е най-добре да избягваме да отваряме линкове в имейли, дори подателят да ни изглежда достоверен. По-сигурно е да влезем в сайта на компанията, която уж ни праща съобщението или да се свържем с неин представител в опит да проверим написаното в съобщението. „По-добре акаунта ви да бъде блокиран за кратко, отколкото да станете жертва на измама“, коментира интернет експерти.

Ето няколко от последните примери за phishing, на които не бива да се вярва:

Wizzair

PayPall

Apple

Свързани статии (по етикет)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Злото ченге Събота, 06 Февруари 2016 09:11

    Колко нашенци стават жертва на подобни измами, не е истина! Над 40% въвеждат вярна информация, включително и лична такава, като например ЕГН. И после се оказват замесени в криминален сюжет!

Оставете коментар