Вторник, 13 Ноември 2018
Вторник, 13 Ноември 2018

Американската космическа агенция НАСА тества ядрен реактор за Марс

Американската космическа агенция НАСА тества ядрен реактор за Марс

Мощността на реактора е от 1 до 10 киловата и е проектиран да работи в продължение на 10 години

Американската космическа агенция НАСА е разработила и тествала успешно за пръв път в Невада малък реактор, който може да бъде използван при изследването на космическото пространство и за усвояването на Луната и Марс, предадоха световните агенции, пише "Монитор".

Проектът получи названието "Килопауър". Мощността на реактора е от 1 до 10 киловата и е проектиран да работи в продължение на 10 години. Тази енергия е достатъчна за захранването с електричество на домакинствата в две жилища. Височината на цялото съоръжение е около 4 метра. Нови тестове при пълно натоварване на мощностите ще се проведат през март. Тогава реакторът ще бъде пуснат да работи без прекъсване в продължение на 28 часа.

На Земята реакторът може да влезе в действие при изучаването на дълбините на океаните с помощта на дистанционно управляеми апарати.

Реакторът трябва да е възможно най-малък и лек, за да е лесен за транспортиране, но същевременно трябва да осигурява достатъчно мощност за цяла база. Разбира се, трябва да може да издържа и суровите условия на Марс, анализираха специалисти.

"Идеята е с едно транспортиране да се доставят по няколко такива реактора, които общо да осигуряват десетки киловати", казва Стив Джурзик, един от администраторите на НАСА и ръководител на отдела за космически технологии. Агенцията изчислява, че една база на Марс ще се нуждае от около 40 до 50 киловата енергия.

Самата система се казва KRUSTY, като досегашните тестове са много успешни и отговарят на предвиденото от моделите и симулациите. Прототипният реактор използва уран-235, като ядрото е с приблизителните размери на руло тоалетна хартия.

Реакторът е само един от вариантите за осигуряване на енергия. Учени също така проучват възможността да се използват глетчери на Марс, както и други налични на Червената планета ресурси.

Първото пътуване на хора до Марс е само една част от амбициозните намерения на учените. Втората, по-сложна задача е установяването на дългосрочно човешко присъствие на Червената планета. Един от основните въпроси за решаване е как ще се осигурява енергия за човешките бази на Марс.

Междувременно ирландски учени от Лимерик създадоха особени семена, които могат да оцелеят на суровите марсиански условия, съобщи Лайф. Така сме една крачка по-близо до отглеждането на картофи и краставици на Червената планета.

“Нашите опити, които започнаха преди повече от десет години, завършиха с успех”, заяви ръководителят на екипа Мишел Бенет. В близко бъдеще зеленчуците, отгледани от учени от Технологичния университет в Лимерик, ще бъдат доставени в станция в Антарктида, за да бъдат изследвани при ниски температури.

Семената, а по-късно и разсадите на "марсиански" домати, краставици, салати, спанак, както и на ягоди ще бъдат подложени на всевъзможни стрес тестове, за да се открият евентуални недостатъци на селекцията.

“Сега идва следващият етап – отглеждането на разсада, ще го проведем на Антарктида. Там температурата достига до минус 40 градуса, колкото показват и термометрите на Марс”, посочи още специалистът.

Въпросните зеленчуци се отличават със способността да се приспособят към ограничена консумация на хранителни вещества. Нужно им е малко количество вода, съставът на почвата на практика не е от значение, а при ниски температури подобни разсади няма да загинат.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар