Събота, 16 Февруари 2019
Събота, 16 Февруари 2019

Китайски учени успяха да клонират два дългоопашати макака

Китайски учени успяха да клонират два дългоопашати макака

По този начин специалистите преодоляват техническа бариера, която може да доведе до клонирането на човешки същества

Китайски учени са успели да клонират два дългоопашати макака, използвайки същата техника, благодарение на която преди 20 г. видя бял свят клонираната овца Доли.

По този начин специалистите преодоляват техническа бариера, която може да доведе до клонирането на човешки същества, съобщи Ройтерс.

Идентичните близнаци Чжун Чжун и Хуа Хуа се родиха съответно преди осем и шест седмици. Това са първите примати, клонирани от неембрионална клетка. Клонирането е било получено по метода на соматичния клетъчен ядрен трансфер. Той се състои в пренасянето на ядрото на клетката, включително и на нейното ДНК, в яйцеклетка, чието ядро е премахнато.

Изследователите от шанхайския Институт по неврология към Китайската академия на науките изтъкнаха, че тяхното постижение ще помогне да бъдат изучени болестите при генетично еднородните маймуни. Но те са на прага и на клонирането на човешки същества.

"Тъй като и хората са примати, вече е преодоляна техническата бариера за клонирането и на човешкия вид! Една от причините да преодолеем тази бариера бе желанието ни да произведем животински образци, които да са полезни за медицината и за човешкото здраве. Но ние нямаме никакво намерение да приложим този метод за клонирането на хора", заяви Мумин По, един от участниците в проекта.

Генетично идентичните животни са много полезни за научноизследователската дейност, тъй като факторите, причиняващи генетична вариативност, характерни за неклонираните екземпляри, значително усложняват експериментите. Идентични животни могат да бъдат използване за тестване на нови лекарства за редица болести преди клиничното им приложение.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар